Віра Олександрович

Заліщикам хочуть повернути славу центру судноплавства на Дністрі (фото, відео)

Основне

Теплохід «Луч», який колись уже ходив водами Дністра, вже сьогодні, 20 грудня, повинні доправити на Тернопільщину. Після реставрації це судно має стати «піонером» відродження слави центру судноплавства за нашими Заліщиками.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» розповів Тарас Навольський. До слова, він – керівник кількох відомих приватних підприємств. Із його деклараціями про доходи можна ознайомитися ТУТ.

Pasted into Заліщикам хочуть повернути славу центру судноплавства на Дністрі (фото, відео)
Pasted into Заліщикам хочуть повернути славу центру судноплавства на Дністрі (фото, відео)

Нагадаємо, звернення до Уряду щодо включення річки Дністер у Стратегію розвитку внутрішніх водних шляхів до 2031 року ухвалили в Тернопільській обласній раді. «За» тоді висловилися 36 обранців краян. На їхню думку, це потрібно для відновлення пасажирського і вантажного судноплавства і забезпечення здійснення протипаводкових, берегоукріплювальних заходів і заходів із захисту територій від підтоплення. Адже колись Заліщики були одним з центрів судноплавства на Дністрі. Там діяло районне управління річкового транспорту. Цю славу збираються повернути.

 

У дописі Тараса Навольського йдеться (цитуємо): «…до нашого міста прямує катер, що покладе початок відновленню судноплавства на Дністрі та поверне Заліщикам статус портового міста. Мова йде про теплохід «Луч», який колись уже ходив водами Дністра. Він курсував теренами Вінницької області та належав Заліщицькому річковому управлінню. Згодом теплохід продали Ладижинській ТЕС, де він перебував до цього часу. Зараз катер повертається на свою історичну батьківщину, а ми відроджуємо те, що не справедливо втратили…».

Pasted into Заліщикам хочуть повернути славу центру судноплавства на Дністрі (фото, відео)
Pasted into Заліщикам хочуть повернути славу центру судноплавства на Дністрі (фото, відео)

Окрім того, чоловік повідомив, що теплохід «Луч» є «внуком» усім відомого в Заліщиках «Піонера-4». Виявляється, «Луч» - це єдиний катер, випущений у СРСР, що потрапив в Україну. Всього було 55 одиниць цієї моделі. Більшість із них уже втрачені. А саме цей теплохід випустили у 1989 році. За рік він уже ходив водами Дністра.

«Аж не віриться, що вже завтра (тобто 20 грудня – прим.) катер повернеться у своє рідне місто, - пише далі Тарас Навольський. - Для мене це - дуже зворушливий момент. Відновити судноплавство на Дністрі було моєю дитячою мрією і сьогодні ми стаємо на крок ближче до її здійснення…».

Pasted into
Pasted into

Навіть якщо теплохід доправлять вчасно, він вийде на воду далеко не зараз. Попереду, - як повідомив чоловік, - реставраційні роботи, після яких жителі та гості Заліщиків, як і колись, зможуть насолоджуватися прогулянками Дністром.

Фото, відео зі сторінки Тараса Навольського

Вибір читачів за тиждень

Відео