Орест Сарматський

Земля втричі зросте в ціні після зняття мораторію (Агро-новини)

n09 (Copy)

У випадку зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення Світовий Банк готовий надавати більше фінансової допомоги Україні, а ціни на землю зростуть.

Про це заявила в  інтерв’ю Bloomberg Сату Кахконен, директор Світового Банку у справах України, Білорусі та Молдови, повідомляє epravda.com.ua.

Світовий Банк прогнозує, що ціни на продаж землі зростуть до 3-3,5 тис доларів за га в порівнянні з 1-1,5 тис доларів, які діють нині.

«Бізнес готовий платити більше за визначеність і можливість уникнути інвестиційних ризиків. Технічна робота зі зняття мораторію в Україні фактично завершена», — зазначила Кахконен і наголосила, що це призведе до збільшення фінансової допомоги Україні.

1201
1201

Також у публікації Bloomberg ідеться про те, що українські землевласники отримують найнижчу ціну за оренду землі в Європі при тому, що якість українських грунтів — одна з найвищих у світі.

Як відомо, 7 грудня минулого року Рада продовжила мораторій на продаж землі.

Бджолярі прогнозують зменшення виробництва і ріст цін на мед

Цьогоріч обсяги виробництва меду будуть меншими й ціна на нього зросте. Причиною цьому послугували погодні умови березня, які привели до загибелі великої кількості бджолосімей у господарствах, повідомляє телеканал «Лтава».

Про це повідомила голова спілки пасічників Полтавської області Наталія Сенчук.

За її словами, загибель бджолиних сімей для Полтавщини позначиться негативно.

«Ці сім’ї можуть не встигнути нароститися до білої акації. А це призведе до того, що першого меду буде дуже мало. Також не дуже швидко підготуються бджолині сім’ї  до головного взятку, який буде уже після білої акації. Зменшення кількості бджолиних сімей також впливає і на запилення садів, ягідників. Пасічники меншу кількість візьмуть меду, і звичайно, ціна підніметься», —  говорить Наталія Сенчук.

1202
1202

Також голова спілки пасічників Полтавської області прогнозує збільшення ціни на мед на ринках області.

«Якщо у минулому році була сама дешевша ціна на звичайний рядовий мед 100 грн/л, то цього року буде 130 грн/л. А перші меди, які були по 250 грн/л, коштуватимуть 300-350 грн/л», — розповідає Наталія Сенчук.

Використання отрутохімікатів для обробки сільськогосподарських культур області також становить небезпеку для бджіл, тож головна бджолярка Полтавщини закликає всіх фермерів повідомляти завчасно про проведення обробітку земель.

Вибір читачів за тиждень

Відео