Віра Олександрович

Варто знати: коли жителям Тернопільщини можуть відмовити

Петришин

Як суб’єкту господарювання скористатися програмним реєстратором розрахункових операцій (РРО)? Коли податкова може відмовити в реєстрації програмного РРО? Яким чином вносять зміни у дані про програмний РРО (крім перереєстрації)?

Найкраще відповісти на ці запитання може начальник відділу обліку платників, об’єктів оподаткування, ведення реєстрів, реєстрації за окремими видами податків, ведення Державного реєстру фізичних осіб-платників податків, розгляду звернень державних органів, електронних сервісів та електронного документообігу, організації роботи ЦОП і надання адміністративних послуг управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Тернопільській області Андрій Петришин. Саме він нещодавно провів «гарячу» лінію на тему: «Як скористатися програмним РРО суб’єкту господарювання». Найактуальніші питання і відповіді для читачів «Терену» підібрали у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області.

  • Що потрібно для роботи з програмним РРО?
  • По-перше, оберіть програмне забезпечення та отримайте кваліфікований електронний підпис (КЕП) для відповідальної особи, щоб підписувати (завіряти) фіскальний чек програмного РРО.

По-друге, зареєструйте касира на фіскальному сервері, відправивши Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (форми J1391801/F1391801) через Єдине вікно подання електронної звітності або через M.E.Doc. Фіскальний чек програмного РРО можна завірити також електронною печаткою суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано програмний РРО.

По-третє, зареєструйте господарську одиницю, де буде використовуватися програмне РРО. Для цього подайте форму №20-ОПП. Нагадаю, господарська одиниця – це стаціонарний або пересувний об’єкт, у тому числі - транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

По-четверте, зареєструйте каси (у кількості, яка вам потрібна) на фіскальному сервері. Подайте Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (форми J1316602/F1316602), для кожного програмного РРО подається окрема заява. Після чого фіскальний сервер ДПС присвоює фіскальний номер програмного РРО із внесенням даних до Реєстру програмного РРО. Дата формування фіскального номера програмного РРО і буде датою його реєстрації.

  • У якому випадку податкова відмовляє в реєстрації програмного РРО?

- Відмова у реєстрації програмного РРО формується, якщо: - автоматизованою перевіркою виявлено недотримання загальних вимог щодо електронного документообігу (обов’язковість та/або послідовність підписання електронного документа, невідповідність його затвердженому формату (стандарту), не заповнення обов’язкових реквізитів, недійсність електронних підписів та/або печаток підписантів Заяви про реєстрацію програмних РРО, не підтвердження права підписанта на подання Заяви тощо); - програмний РРО із зазначеним у Заяві найменуванням уже зареєстрований; - щодо господарської одиниці, вказаної у Заяві, суб’єкт господарювання не повідомив про такий об’єкт оподаткування контролюючий орган або відповідний об’єкт є закритим чи не експлуатується суб’єктом господарювання; - суб’єкта господарювання не включили до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань; - виявили розбіжності даних, вказаних у Заяві, з даними щодо обліку та реєстрації суб’єкта господарювання в контролюючих органах як платника податків.

- Як програмувати найменування товарів (послуг) через програмний РРО?

- Програмування найменування товарів (послуг) через програмний РРО здійснює оператор (касир) самостійно шляхом додавання таких товарів за допомогою самого програмного забезпечення або за допомогою імпорту раніше підготованого переліку номенклатури, який формується для кожного програмного забезпечення у окремому форматі, згідно з інструкцією, що додається до того ж архіву, що і програмне забезпечення.

- Яким чином вносять зміни у дані про програмний РРО (крім перереєстрації)?

- При зміні даних про програмний РРО до контролюючого органу подають заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. №1-ПРРО із позначкою у рядку 1 розділу 1 «Дія» «Зміни (крім перереєстрації)». При цьому така Заява подається суб’єктом господарювання за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на такому програмному РРО.

- Через карантинні заходи змінювали дати для обов’язкового застосування підприємцям РРО, уточніть, будь ласка?

- Так, із 1 квітня 2021 р. використання РРО стане обов'язковим для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп, незалежно від видів діяльності. Зауважу, що РРО та/або програмне РРО не потрібно використовувати спрощенцям І групи, а також фізособам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти з власного підсобного господарства.

- Куди звертатися при виникненні технічних чи інших проблем із застосуванням програмного РРО?

- Раджу звертатися за номером телефону «гарячої» лінії ДПС України 0 800 501 007 або до Головного управління ДПС в області - (0352) 43-46-42.

Фото надане відділом пресслужби ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео