Віра Олександрович

Жителів Тернопільщини попередили: затримаєте сплату транспортного податку, отримаєте штраф і пеню

Якимчук3

Усе про сплату громадянами податку на нерухомість, а також земельного і транспортного податків розказали жителям Тернопільщини під час гарячої лінії, що відбулася у Головному управлінні ДПС в області.

Як повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області, на запитання відповідав заступник начальника Головного управління ДПС в області Петро Якимчук. Найцікавіші відповіді посадовця пропонуємо увазі читачів «Терену».

За які роки мають право обчислити суму податку на нерухоме майно? Мені, фізичній особі, цьогоріч нарахували і за 2017-й, і 2018-й…

– Нормами Податкового кодексу України (ПКУ) встановили обов’язок нарахування контролюючими органами сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за попередній (попередні) податкові (звітні) періоди.

Тож податкове зобов'язання із цього податку може бути нараховане за податкові (звітні) періоди (роки) у межах строків, визначених п. 102.1 ст. 102 ПКУ. Тобто у 2019 році можна нараховувати за 2016-2018 рр.

Чи звільняють фізичну особу від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо податкове повідомлення-рішення не вручили у термін?

– Ні, не звільняють. Але якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове/податкові повідомлення-рішення у строки, встановлені пп. 266.7.2 п. 266.7 ПКУ до 1 липня, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком), фізичні особи звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов'язання.

Як нарахують транспортний податок, якщо місяць, коли придбали авто, не співпадає із місяцем, в якому його зареєстрували?

– За транспортні засоби, придбані протягом року, транспортний податок сплачують починаючи із місяця, коли виникло право власності на такий об’єкт, тобто - провели реєстрацію транспортного засобу.

Якщо місяць, коли придбали транспортний засіб і місяць, в якому провели процедуру його державної реєстрації, різняться, то сплачувати транспортний податок треба з місяця, коли провели реєстрацію авто.

Щорічну суму транспортного податку сплатили несвоєчасно. Якої відповідальності не уникнути власнику авто?

– Якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених ПКУ, його притягують до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу; - при затримці понад 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Окрім того, йому нарахують і пеню.

Ситуація: елітне авто викрали. Чи передбачили законодавством звільнення власника від транспортного податку?

– При незаконному заволодінні третьою особою легковим автомобілем, який є об'єктом оподаткування, транспортний податок не сплачують з місяця, наступного за місяцем, коли мав місце факт викрадення, якщо він підтверджений відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом.

Зазначу, при поверненні легківки її власнику податок за такий автомобіль сплачують з місяця, коли машину повернули, відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду. Платник податку зобов'язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10-ти днів з моменту отримання.

Подружжя виховує трьох дітей віком до 18 років. Чи є у них право на пільгу щодо сплати земельного податку для ведення особистого селянського господарства (2 га)?

–Якщо подружжя виховує трьох і більше дітей віком до 18 років, то кожен із батьків має право на пільгу щодо сплати земельного податку за ділянки, що належать йому на правах приватної власності. Водночас, якщо подружжя володіє земельною ділянкою на праві спільної часткової власності, то платником податку за ділянку пропорційно своїй частці є кожен із батьків, і, відповідно, право на пільги щодо сплати земельного податку має кожен із них.

Якщо таке подружжя володіє землею на праві спільної сумісної власності і поділ ділянки не проводили, то платником податку за таку ділянку є один із батьків, який і може скористатись пільгою щодо сплати земельного податку. Фізична особа для отримання пільги щодо сплати земельного податку має подати до контролюючого органу за місцезнаходженням ділянки до 1 травня поточного року письмову заяву довільної форми про надання пільги і документ, що посвідчує її право на пільгу (посвідчення батьків багатодітної сім’ї, які виховують 3-х і більше дітей віком до 18 років).

Чи обов’язково щороку подавати у податкову заяву про застосування пільги зі сплати земельного податку і документи для підтвердження права на таку пільгу?

– Щорічне подання заяви на застосування пільги зі сплати земельного податку законом не передбачене.

Хто платить земельний податок за ділянки, що є у власності малолітніх дітей?

– Земельний податок за ділянки, що перебувають у власності малолітніх і неповнолітніх дітей, нараховують на загальних підставах. Його сплачують батьки, опікуни або самі малолітні та неповнолітні за допомогою батьків чи піклувальників.

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео