Віра Олександрович

Злочинці на Тернопільщині торгували фальсифікатом і наркотиками, а також обманювали стареньких (відео)

Прокурори на Тернопільщині можуть похвалитися й успіхами у боротьбі із організованою злочинністю. Такої думки – головний прокурор області Петро Бойко.

Нагадаємо, брифінг посадовця відбувся 30 липня. Йшлося про найбільш резонансні справи, що перебувають під процесуальним керівництвом прокуратури. Зокрема, йшлося про будівлю колишньої залізничної лікарні, забудову набережної ставу, а також – знищення лісів і розкрадання надр.

– Із початку цього року викрили і знешкодили 7 організованих злочинних груп за участі 26 осіб, – уточнює головний прокурор. – Щодо них до суду скерували 8 обвинувальних актів. Зважаючи на те, що Тернопілля – досить спокійна область, я думаю, що це – немало.

Спершу він розповів про уже завершену справу у кримінальному провадженні щодо 5-ти осіб, які впродовж 2019-2020 років підробляли, а згодом збували в Україні підроблені свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів і посвідчення водія. Ця група діяла на території Тернопільської, Запорізької, Київської, Івано-Франківської та інших областей.

До речі, підроблені офіційні документи із нанесеними голографічними захисними елементами, зловмисники збували через пересилку ТОВ «Нова пошта» і використовуючи соцмережі. В іншому кримінальному провадженні – троє учасників. Це також - міжрегіональна організована група, яка впродовж 2018-2020 років викрадали предмети культурної цінності із церков Західної і Центральної України.

– Організатору і двом виконавцям організованої групи вже повідомили про підозру, – уточнює прокурор. – Наразі триває низка експертиз щодо встановлення вартості викрадених ікон та інших церковних цінностей. Три пам’ятки, як я бачив у повідомленні Нацполіції, уже повернули в храм на Хмельниччині. Але на жаль, впізнати вдається не всі ікони.

Принагідно згадав прокурор і про обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо 3-х членів організованої групи, які впродовж 2019-2020 року, виготовляли і збували незаконно виготовлені алкогольні напої з підробленими марками акцизного податку.

Досудове розслідування у цій справі проводили у слідчому підрозділі Державної фіскальної служби в області, уточнює посадовець.

Крім того, до суду скерували обвинувальний акт щодо 3-х членів міжрегіональної організованої групи, які також у 2019-2020-му під виглядом працівників поліції обманювали людей і заволоділи майном потерпілих на загальну суму близько 1 млн грн.

Шахраї діяли на території Тернопільської і Волинської областей, причому використовували звичну схему «ваш син у поліції», пояснює Петро Бойко. Жертви віддавали останні заощадження за порятунок родича, водію, який приїжджав відразу після телефонного дзвінка. Задокументовані загалом 9 таких фактів.

Також упродовж І-го півріччя правоохоронці викрили 3 організованих злочинних групи, стосовно двох із яких, до суду скерували обвинувальні акти щодо 9 осіб, які на території Тернопільської та інших областей вчинили понад 160 злочинів у сфері обігу наркотичних засобів.

Бойко5
Бойко5

Йдеться і про так звані «закладки» наркотичних засобів та психотропних речовин, торгівлю ними через Інтернет, пояснює прокурор. У ході досудового розслідування правоохоронці задокументували понад 100 епізодів.

До речі, у сфері незаконного обігу наркотичних засобів загалом до обліку потрапили 273 кримінальних правопорушення, причому щодо збуту наркотиків – 166. До суду скерували 48 обвинувальних актів, підсумував Петро Бойко.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео