Віра Олександрович

Злякалися покарання: злісні аліментники на Тернопільщині відразу сплачували навіть 83 тисячі гривень (відео)

Мінімальний розмір аліментів в Україні зросте вдвічі, а відповідальність тих, хто не допомагає своїм дітям добровільно, - суттєво посилиться.

При цьому новації, ухвалені у Верховній Раді кілька днів тому, обіцяють «веселе» майбутнє усім злісним аліментникам, особливо - чиновникам. Такі наслідки – прийняття в цілому пакеті законопроектів, розробленого за ініціативи Міністерства юстиції - #ЧужихДітейНеБуває.

- Досі мінімальна сума аліментів становила близько 900 гривень, - каже начальник Управління державної виконавчої служби Андрій Хічій. – Адже розмір аліментів не міг бути меншим як 50% прожиткового мінімуму. З моменту набрання чинності новим законом розмір аліментів відповідатиме розміру прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, ця сума з 1 липня вже становить 1777 грн.

Зміни стосуються ставлення до боржників

Втім, зміни стосуються на лише розміру аліментів, а й ставлення до боржників. Наприклад, якщо батьки не сплачують кошти на утримання дитини протягом року, то сума автоматично зростає на 20%. Якщо йдеться про термін боргу у 2 роки, то на 30%. Натомість трирічна заборгованість збільшить розмір аліментів уже на 50%. До того ж, діятиме система автоматизованого арешту коштів боржників.

- Окрім того законодавець передбачив притягнення до кримінальної відповідальності тих батьків, які ухиляються від суспільно-корисних робіт, - додає пан Хічій. – Якщо зараз відбувається заміна такого покарання на адміністративний арешт, то за новим законом йтиметься уже про кримінальну відповідальність.

Чому так суворо? Тому що всі кошти, які платять за виконання суспільно-корисних робіт, повинні відразу надходити на рахунок дитини. Якщо батьки не хочуть цього робити, то їх судитимуть, а забезпечення сплати аліментів стане обов’язком засудженого.

Окрім того українці, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми – понад 6 місяців. Є й інші вимоги, що стосуються саме чиновників.

- Вони не тільки повинні звітувати, що не мають заборгованості, а й можуть втратити роботу, якщо борг сягне терміну понад 12 місяців, - додає Андрій Хічій. – Варто згадати і про застосування обмежень першого пакету до батьків, які не платять аліменти дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям вже після того, як борг перевищить лише 3 місяці.

Відомих тернополян серед злісних аліментників не виявили

Перша законодавча ініціатива, що, серед іншого, заборонила злісним аліментникам вільний виїзд за кордон, вступила в дію із 6 лютого 2018 р. І позитивні наслідки від такого нововведення вже відчули понад 8 тисяч дітей лише на Тернопільщині.

- За це півріччя органами державної виконавчої служби на користь дітей було стягнуто близько 34 млн грн, - уточнює він. – А лише завдяки змінам, що стосувалися виїзду за кордон – 15,5 млн грн. Це – доказ того, що новація працює. Адже часто ми не мали жодних рушіїв впливу на таких аліментників, адже у їхній власності фактично нічого не було, а тому й арештувати задля подальшої реалізації наші виконавці не мали що.

Хічій2
Хічій2

Власне, на Тернопільщині до реєстру боржників внесли дані про 3 206 осіб. Щодо 2 тисяч 124-х із них винесли постанови про обмеження у праві виїзду за кордон, керування автомобілем, полювання та користування зброєю.

- Уже 81 особа залучена нами до суспільно-корисних робіт, - додає пан Хічій. – Крім того, 26 осіб зняли з обліку як таких, що відбули адмінправопорушення. Щодо 7 осіб надіслали подання про заміну суспільно-корисних робіт на адмінарешт.

Державні виконавці опрацювали матеріали лише щодо майже 900 злісних аліментників. Адже така робота є дуже тривалою і клопіткою. Проте іноді фахівцям допомагає випадок.

- Так, нещодавно патрульні поліцейські спинили на дорозі авто, оскільки воно було у розшуку – як майно, що мало бути проданим задля сплати аліментів, - розповідає Андрій Хічій. – Заборгованість була – 31 тис 258 грн. Боржник не пішов, а побіг платити, аби лише машину не забрали. Інший чоловік заплатив відразу 41 тисячу, бо хотів їхати за кордон, а борг міг йому завадити. Проте рекордсменом можна вважати іншого боржника з Чортківщини. Той був винен дитині майже 83 тисячі гривень. І сплатив цю суму відразу, як тільки вирішив поїхати відпочивати за кордон. Траплялося, що про борги аліментникам повідомляли нотаріуси, які перед тим, як вчиняти правочин, перевіряли клієнта у реєстрі божників.

Втім, за словами пана Хічія, відомих тернополян чи жителів Тернопілля, що ведуть активну публічну або політичну діяльність, серед злісних аліментників не виявили.

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео