Олена Чепіль

Зоя Ткачук: «Горджусь тим, що вже 28 років служу в Збройних силах України»

0-02-0a-9cee62231cd68e2d627d7e2d156977692b8917e0518c67de2bdd66b72aeb789c_7b564b0ed45c7dea

Сьогодні – тридцята річниця від Дня створення Збройних сил України. За традицією, саме 6 грудня вітають усіх військових, а надто тих, хто захищає східні рубежі нашої країни. Зараз це свято стало символом справжньої мужності, героїзму і відваги. 

Зоя Ткачук – тернополянка, учасниця бойових дій, патріотка, яка вже 28 років нарівні з чоловіками  вірно служить в Збройних силах України.

З нагоди цього дня журналістці «Терену» вдалось поспілкуватись з жінкою та дізнатись про те, що її мотивує та допомагає не здаватись тоді, коли важко. 

- Розкажіть, будь ласка, з чого розпочали свій шлях в армії. 

- Я закінчила Київське училище зв’язку, а потім стала і військовим зв’язківцем. З 1991 року я почала служити в ЗСУ. Мені дуже подобалось працювати на телеграфі та з рацією. Зараз я молодший сержант в Тернопільській 44-тій окремій артилерійській бригаді імені гетьмана Данила Апостола. 

- Як Ваші рідні поставилися до такого вибору?

- Мої рідні позитивно відреагували на те, що я розпочала служити в армії. Я дуже часто була на добових чергуванням і мені з вихованням та навчанням моїх двох синів допомагав чоловік та бабуся з дідусем. Рідні розуміли, що це мій професійний обов’язок, саме тому ніхто і не суперечив. 

- Як і що змінилось в армії за ці роки?

- ЗСУ за ці роки дуже змінились. Наша армія стала сильнішою, з’явились нові засоби зв’язку, техніка, зброя, обмундирування. Воїни стали витривалішими і фізично, і морально, адже не кожен зможе залишити маленьких дітей чи стареньких батьків та йти туди, де небезпека. 

- В АТО відчувається різниця між жінками та чоловіками?

- У польових умовах важко, особливо жінкам, але якщо поряд хороші люди, то нічого страшного немає. Тут ніхто, крім тебе, не почистить зброю, не заступить на бойове чергування, не понесе бронежилет. Але хлопці завжди робили нам компліменти, намагались розвеселити смішними історіями, пригостити солодощами, цікавились як здоров’я та настрій.

- Чи зближує війна людей?

- Війна завжди зближувала й зближує людей, адже лише у нелегких умовах та складних ситуаціях ти розумієш, хто «справжній». У мене загалом 5 ротацій на Схід й під час кожної з них в нас були дружні стосунки між всіма побратимами. Ми допомагали одні одним, підтримували, разом плакали й сміялись. Саме з такими вірними, щирими, позитивними людьми я йду цим нелегким шляхом. 

- Що б побажали українцям в день 30-річчя Збройних сил України?

- Сьогодні я бажаю кожному, хто служить і служив у ЗСУ, міцного здоров’я, сімейного затишку, підтримки від рідних, терпіння і перемоги. Нехай над нами завжди буде мирне небо. Слава ЗСУ,  Слава Україні!

Фото надане співрозмовницею

Вибір читачів за тиждень

Відео