Віра Олександрович

Кар’єри на Тернопіллі – і хочеться, і колеться (фото, відео)

Золотопотіцьке (Copy)

До теми легального функціонування кар’єрів повернулися депутати Тернопільської обласної ради вчора, 3 березня. Причому змусили їх це зробити люди, які приїхали зі своїми скаргами і вимогами.

Нагадаємо, про кар’єри на Тернопіллі уже не говорив хіба що лінивий. Так, проблему, що виникла на Полупанівському родовищі, навіть обласні депутати обговорювали кілька разів. А скільки про це казали активісти, навіть за руку декого ловили? Таких фактів уже не злічити. Втім, віз, як кажуть, і нині – там.

[embed]https://youtu.be/61QF__En5vk[/embed]

Ось тому на сесію, що відбувалася у п’ятницю, знову приїхали працівники вищезгаданого кар’єру, а також ПП «Золотопотіцьке». Останні стверджували, що із їхнім підприємством відбувається рейдерське захоплення. Виявилося, депутати в курсі цієї справи, але для когось не мають значення навіть рішення судів.

[embed]https://youtu.be/ztSsAzka8AQ[/embed]

Варто додати, що в обласній раді ще кілька місяців тому створили спеціальну робочу групу, що мала розібратися у ситуації із порушеннями, які допускають власники кар’єрів. Очолив її депутат Петро Васько (про це читайте ТУТ і ТУТприм.).

Проблеми із кар’єрами є і в Збаражі, і в Теребовлі, але найгірше зараз – у Новосілці, - каже він. - Чи ви хотіли б, щоб під вашими вікнами весь час курсували 40-тонні машини? Там дорога – завширшки 4,5 м!

2 (Copy)
2 (Copy)

Про інтереси місцевих жителів, за його словами, підприємство зовсім не дбає. Це підтвердив і староста Новосілки – Андрій Хрущ. Він повідомив, що соціальну угоду із селом укладати лише планують. До того ж, податки, які сплачує підприємство, тепер ідуть у бюджет об’єднаної громади, центром якої є Скалат. Натомість сама Новосілка торік отримала копійки. Звісно ж, люди обурені. Хтось вважає себе обділеним.

3 (Copy)
3 (Copy)

До речі, тоді ж на сесії Петро Васько не втримався і запропонував усім членам робочої комісії поїхати у Новосілку 4 березня, аби пересвідчитися, що там – не все гаразд. Охочі відгукнулися не відразу. Довелося задіювати вплив керівників фракцій. Як видно із фото депутата Володимира Бобка кілька представників обласної ради таки до кар’єру сьогодні добралися. Втім, чи дасть це результат?

Ви знаєте, хто є власником Полупанівського кар’єру? П’ять офшорних компаній! Не буду вдаватися у деталі, але до однієї із них має стосунок Тарута, якому належить чимало чого і в сусідніх областях і на сході, - не втримався Петро Васько, коли йому дорікнули неефективністю роботи комісії.

1 (Copy)
1 (Copy)

До того ж, виявилося, депутати, яких делегували однопартійці, не надто радо ходять на засідання. Тож кворум панові Ваську вдається зібрати далеко не завжди.

Аби рішення було ухваленим, на засіданні мають бути присутні бодай 5-ро депутатів із 8-ми, які увійшли до складу комісії, - наголосив він. – Якщо не хочете працювати, то вийдіть із комісії, тоді це не буде блокувати нам роботу!

Власне, Петро Васько був на сесії «героєм дня» - довелося йому виступати і з трибуни.

[embed]https://youtu.be/qNnsHpRhlJo[/embed]

На сесії відбулося ще чимало цікавого – про це читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора, а також депутата Володимира Бобка

Вибір читачів за тиждень

Відео