Віра Олександрович

Скандал: захищати НАБУ і звільняти Генпрокурора на Тернопільщині не захотіли (фото)

Перемовини2

Фракція «Об’єднання «Самопоміч» в Тернопільській обласній раді 8 грудня залишала засідання сесії передчасно. У ЗМІ депутати відразу пояснили, що це - протест проти «договорняків».

Втім, конфлікт – набагато глибший і за 2 роки роботи головного представницького органу Тернопільщини цієї каденції він проявлявся вже не раз. Тож цього разу важливі голосування за захист НАБУ і звільнення Генпрокурора були безрезультатними.

У фракції «Свободи» - 13 багнетів, у «Самопомочі» - тільки 6

Нагадаємо, 3-тє засідання сесії було доволі ефективним, але наростаючий конфлікт був помітний від самого початку («Терен» про це писав ТУТприм.). Ще перед реєстрацією і голова облради  Віктор Овчарук, і голова обласної держадміністрації Степан Барна намагалися заспокоїти представників «Самопомочі», які поводилися доволі емоційно. Варто додати, що саме вони почепили на трибуну президії плакат «Підтримуємо НАБУ».

А почалося загострення із того, що у порядок денний свободівець Олег Сиротюк запропонував внести питання щодо призначення на посаду директора Тернопільського обласного молодіжного методичного центру представника своєї партії – Богдана Бутковського. Він - понад рік був в. о. керівника цієї комунальної установи. Виявилося, що це питання погодила постійна комісія із питань освіти. Проте виявилося, що ані депутат Наталія Масник, яка є секретарем цієї комісії, ані гуманітарний заступник голови Тернопільської обласної ради Любомир Крупа (обоє – із «Самопомочі») про це засідання навіть не чули. Після виявлення цього факту у залі оголосили перерву («Терен» про цей конфлікт писав ТУТприм.). І після тривалих перемовин це питання таки внесли у порядок денний, адже «Свобода» стояла на своєму.

Варто нагадати, що у фракції ВО «Свобода» - 13 багнетів, натомість фракція «Самопомочі» складається із 6-ти партійців. Тож мати у «друзях» перших набагато вигідніше для більшості і керівництва ради. Тож не дивно, що представники партії Садового опинилися «не при справах».

Свідки стверджують, що «договорняк» на сесії був

Уже під час розгляду кадрового питання Любомир Крупа згадав, що вихованці методичного центру у футболках із написом «Сокіл» беруть участь у протистояннях, що із квітня тривають під міською радою Тернополя. Він запропонував перенести це питання на наступне засідання, аби заслухати звіт керівника комунальної установи. Втім, до його зауважень колеги не дослухалися і підтримали призначення «свободівця».

- Ціна питання призначення Бутковського – це голосування за Заліщицький кар’єр (цей спірний пункт, до речі, ухвалили одразу після кадрового питання, причому присутні помітили під час голосування дивну поведінку свободівців і представників фракції БПП – прим.). Тому, панове, якщо вас колись у цьому приміщенні будуть шарпати ці молоді люди, то ви це заслужили, - не стримував емоцій Любомир Крупа. – Я не бачу змісту у подальшому перебуванні у цій залі.

Крупа
Крупа

На відвертий «договорняк» зробив акцент і голова фракції «Самопоміч» Віталій Фидрин. Після цього він із колегами дійсно залишив залу.

«Влада робить те саме, що робила у 2013 році»

Важливо також згадати, що ветеран АТО пан Фидрин ще на початку сесії звернувся до колег і громадськості. Просив усіх стати на захист антикорупційних органів в Україні (нагадаємо, наполягали на цьому і активісти - ТУТ).

- Сьогодні, вперше за останні сто років світ перейшов від політики компромісів та домовленостей щодо Росії до розуміння того, що путінська Росія розпочала світову війну, яку веде на кількох фронтах, - каже він. - Як відкритого збройного конфлікту, так і в інформаційному полі, який є не менш важливим і небезпечним. Це руйнує суспільні цінності і демократію. У той момент, коли світ консолідувався і виробляє стратегію поведінки, наша влада робить різкий реверс. Вона робить те саме, що робила у 2013 році.

 

Більше того, політик звинуватив вище керівництво держави у зміні курсу в напрямку Росії.

Я хочу, щоб у цьому залі громадськість області усвідомила загрози, перед якими ми сьогодні постали. Петро Порошенко, Юрій Луценко та вся олігархічна «кліка» розриває всі мости із Заходом. Це надзвичайно небезпечно для нашої держави. Залишається один шлях – яким пройшов Віктор Янукович…

Втім, звернення до керівництва держави щодо загрозливої ситуації із Національним Антикорупційним Бюро України (НАБУ) і звільнення Генпрокурора Юрія Луценка врешті в обласній раді не отримали підтримки – 19 і 22 голоси «за», відповідно. Про те, що також відбувалося на 3-му засіданні обласної ради, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Білик
Білик

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео