Через "Картку тернополянина" не матимуть спокою і перші особи держави

marshrutka_pensioner

Депутати Тернопільської районної ради від імені територіальних громад району звернулися до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, Голови Верховної  Ради Андрія Парубія, Уповноваженої ВР з прав людини Валерії Лутковської стосовно пільгового перевезення пенсіонерів району.

У зверненні йдеться, зокрема, про те, що зі запровадженням «Соціальної картки тернополянина» літні люди з приміських сіл право на нього втратили:

-На даний час пасажир-пенсіонер не може скористатися своїм правом на пільговий проїзд, якщо  він не проживає в м. Тернополі. Але жителі Тернополя їздять в приміських маршрутах, де за пільговий проїзд оплачує Тернопільський  районний бюджет. Тим більше 30 тисяч дачних ділянок знаходяться у власності жителів міста в районі, куди їдуть в основному пенсіонери.

Посилаючись на Конституцію України,  районні депутати наголошують на тому, що Постанова Кабміну «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» і Закон України «Про Державний бюджет України 2018 рік» суперечать одне одному. Постанова передбачає право пенсіонерів за віком на безплатний проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену і таксі) та на приміських маршрутах. Однак субвенції  на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян у Держбюджеті не передбачено, тож видатки фінансуються місцевими бюджетами.

Однак стаття 142 Конституції України гласить: «Витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою».

«Вихід з цієї ситуації вбачаємо у виділенні коштів на пільгове перевезення з державного бюджету. Тоді будуть дотримані і Конституція України, і Постанова КМУ № 354, і права громадян України», ­– підсумовують своє звернення депутати.

Із власних джерел ТЕРЕНУ відомо, що районні обранці надмірних надій на звернення до перших осіб держави, яке одноголосно ухвалили на 16-й сесії райради, не покладають. Можливо, у Тернопільському районі невдовзі з’явиться власний громадський транспорт, в якому ніхто не вимагатиме «Картку тернополянина».

Вибір читачів за тиждень

Відео