Віра Олександрович

У Тернополі розповіли, якими «пряниками» заманюватимуть села у громаду (фото, відео)

Остапчук

Питання, що стосуються логічних кроків до створення Тернопільської об’єднаної територіальної громади (ОТГ), ухвалили на сесії міської ради 15 червня.

По-перше, з подачі міського голови Тернополя Сергія Надала, депутати проголосували за надання соціально-необхідних послуг жителям деяких сільських і селищних рад.

Мова йде про ті ради, щодо яких в обласній раді прийняли рішення при ухваленні Перспективного плану територій і які, згідно з цим рішенням, повинні увійти до ОТГ із центром у Тернополі (про це «Терен» писав ТУТ і ТУТ – прим.), - пояснює голова. - Також це рішення поширюється на всі сільські ради, які приймуть рішення про об’єднання із містом Тернополем.

Надал_голос
Надал_голос

Власне, доповідала із цього питання фінансовий заступник міського голови Вікторія Остапчук. Проте ініціативу на себе відразу забрав міський голова.

[embed]https://youtu.be/S4DUor6AzlE[/embed]

Сергій Надал пояснив: суть рішення полягає в тому, що жителі цих сіл і селищ матимуть такі ж права на користування дитсадками, спортивними і музичними школами, а також - пільги у транспорті і можливість лікування, як і жителі обласного центру. Нагадаємо, йдеться насамперед про тих, хто має реєстрацію у селах Зборівського району, включених до складу Тернопільської ОТГ за Перспективним планом. Оскільки «білими плямами» так і залишилися Велика Березовиця, Смиківці, Малий Ходачків і Миролюбівка, ці населені пункти можуть об’єднатися із обласним центром або із іншими ОТГ.

Депутати
Депутати

Крім того, цим рішенням у міській раді передбачили, що у разі створення ОТГ, ставки податку на землю і нерухомість у селах, що приєднаються до Тернополя, не будуть підіймати до того рівня, що діє в обласному центрі.

З цього приводу було багато спекуляцій, - зауважує Сергій Надал. – Тому ми наголошуємо: податки будуть діяти у тому розмірі, у якому їх встановили у селі до приєднання до ОТГ.

Депутати3
Депутати3

Окрім того, на сесії проголосували «за» ще одне цікаве рішення. Оскільки у Перспективному плані, створеному кілька років тому в обласній держадміністрації, передбачали включення до Тернопільської ОТГ деяких населених пунктів, які нині увійшли до Байковецької і Великогаївської ОТГ, то міські депутати 15 червня погодилися виключити їх зі складу Тернопільської громади. Натомість вони дали згоду на включення тих сіл Зборівського району, яких раніше у складі Тернопільської ОТГ ніхто і близько не бачив.

[embed]https://youtu.be/6uj8FFo0vXo[/embed]

Про те, що також ухвалили депутати 15 червня, читайте ТУТТУТ, ТУТ, ТУТ 

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео