Олег Снітовський

Буковина проклала «Маршрут успіху» до Тернопільщини

Вивчити та запозичити досвід місцевих громад – така основна мета навчального візиту представників ОТГ Чернівецької області, що відбувся на Тернопільщині.

Водночас у Великогаївську громаду у рамках прес-туру, організованого Тернопільським регіональним відділенням Асоціації міст України прибули й журналісти з Тернополя. Звертаючись до присутніх, виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак підкреслив, що за програмою «Маршрути успіхів», яка діє в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», що реалізує Асоціація за підтримки USAID такі поїздки на Тернопільщину організовуються не вперше.

k01 (Copy)
k01 (Copy)

Адже саме Тернопільська область на початку децентралізації показала усій Україні приклад успішного створення об’єднаних територіальних громад, яких тут вже 42, а ось-ось буде ще дві. .

Голови громад та сільські старости  Чернівецької області відвідали соціально-економічні об’єкти Великогаївської громади, ознайомилися з ходом реалізації проектів реконструкції медичних закладів, дорожньої інфраструктури до 14 населених пунктів, які входять у громаду.

k10 (Copy)
k10 (Copy)

– Одне із ключових завдань громади – поліпшити ситуацію в медичній галузі. Тому взялися за облаштування амбулаторій, проводимо реконструкцію будівель, щоб якомога швидше надавати людям послуги.

k04 (Copy)
k04 (Copy)

– Наприкінці серпня плануємо відкриття амбулаторії у Великих Гаях. От в цій реконструйованій амбулаторії люди зможуть офіційно укладати декларації із сімейними лікарями, їх буде тут 3-4. Така ж амбулаторія буде діяти і в Баворові, щоб з того кутка громади ніхто сюди не добирався, а всі медичні послуги надавалися б там, на місці. Сюди до нас вже перебираються деякі лікарі,  які були в районній лікарні, тут обслуговуватимуться жителі шести сіл, майже шість тисяч жителів.

k02 (Copy)
k02 (Copy)

– У цілому, у медичній сфері три проекти цього року реалізовуємо. Це – реконструкція трьох амбулаторій,  на що виділили 4,5 млн грн, – розповів голова Великогаївської ОТГ Олег Кохман.

k05 (Copy)
k05 (Copy)

За його словами, у громаді вирішили прокласти асфальтові дороги до кожного із населених пунктів, що вже успішно реалізується.

Головний акцент робиться і на тому, щоб усі служби діяли в селі, аби люди не добиралися до Тернополя за довідкою чи щоб отримати певну послугу.

k08 (Copy)
k08 (Copy)

– Відкрили опорну школу у Великих Гаях, ще одну плануємо відкрити. Вклали майже 2 млн грн на закупівлю комп’ютерів, обладнання для класів. Прекрасно обладнали садочок, формуємо пожежне депо, що теж необхідна річ для громади, як і поліцейська станція, плануємо створити відділення муніципальної поліції.

k07 (Copy)
k07 (Copy)

– Беремося за створення Центру активних видів спорту. 12 млн грн виділяє держава, а 4 млн грн – громада, – додав Олег Кохман.

k06 (Copy)
k06 (Copy)

k03 (Copy)
k03 (Copy)

Гості з Чернівецької області із захопленням ділилися враженнями від побаченого у Великогаївській громаді.

– Наші дві громади поєднує та обставина, що ми теж неподалік обласного центру, вони – близько до Тернополя, ми – до Чернівців. І в цьому є певна специфіка і складнощі, бо в таких людей, які живуть неподалік обласного центру, менталітет зовсім інший, ніж у жителів глибинки. Вони хочуть змін одразу, вже, не враховуючи певні складнощі з реалізацією запланованого. Я приємно здивована, що ці люди, які об’єдналися 2,5 роки тому в одну громаду, вони – господарі, газди, як кажуть, у нас на Буковині. Вони розумно змогли спрямувати у потрібне русло гроші, які громада отримує.

Це, передусім, дороги та інфраструктура. Без цього господарювати у громаді дуже важко, я це знаю. Усюди, де ми сьогодні побували, відчувається рука господаря. Ми переконалися, як вони пункт за пунктом реалізовують те, що намітили у плані стратегічного розвитку ОТГ. Все продумано, розраховано, передбачено, ну просто молодці! Я відвідала багато громад в Україні і бачила, що деякі ОТГ ніби  і мають гроші, але не можуть їх раціонально використати, а тут – наочно видно ефективність роботи як голови громади Олега Кохмана, так і його команди. Скажу відверто, громаді просто пощастило, що вони мають такого очільника, який зумів згуртувати навколо себе небайдужих, ділових людей, які прогнуть розвивати громаду задля кращого її благополуччя, – сказала Наталя Катрюк, голова Мамаївської ОТГ Чернівецької області.

За словами виконавчого директора Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігоря Гірчака, передбачається, що представники ОТГ Тернопільщини теж відвідають Чернівецьку область у рамках обміну досвіду роботи новоутворених об’єднаних громад.

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео