За кавою про важливе: тернополяни обговорили процес та успіхи реалізації Партнерства «Відкритий Уряд»

Безымянный36

Якісні зміни в країні можливі лише у партнерстві влади і громадськості. Кожні два роки спільні плани дій оновлюються в рамках Партнерства «Відкритий Уряд».

Чи можливі позитивні зміни в суспільстві без залучення громадськості? Саме це питання було одним з ключових під час дискусії за кавою «Пріоритети плану дій «Партнерства «Відкритий Уряд» на 2018-2020 рр, яку організувала ГО «Центр «Жіночі перспективи» у партнерстві із Коаліцією ГО «Тернопільський центр реформ» та Центром громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі.

Започаткована у 2011 році ініціатива спершу об’єднала 8 урядів, серед яких Бразилія, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південна Африка, Великобританія та США. На сьогодні вона налічує 75 держав. Україна також підписалась під зобов’язаннями розробляти плани дій по її впровадженню спільно з громадянським суспільством.

Люба Максимович, голова ГО Центр «Жіночі перспективи», розповіла про основні цінності Партнерства «Відкритий Уряд»: доступ до публічної інформації, участь громадськості, підзвітність, технології та інновації для забезпечення прозорості. Як зауважила Любов, ці цінності повинні містити під собою конкретні завдання для Уряду, як, наприклад, прийняття закону «Про доступ до публічної інформації, запровадження державного фінансування політичних партій, системи електронних публічних закупівель «ProZorro», електронних декларацій та багато іншого. Україна вже тричі оновлювала власні плани дій, а результати оцінює не лише сама влада, а й представники громадськості. Наступний план дій розробляється на 2018-2020 роки, про пріоритети якого ми дізнаємося вже у вересні цього року.

IMG_9814
IMG_9814

– До Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» Україна приєдналась ще в 2011 році, де були визначені пріоритети, є відповідні цінності. Це міжнародна ініціатива, – зазначає Люба Максимович. – Ініціатива спрямована на покращення співпраці між державними органами і громадянським суспільством.

Про перебіг та успіхи реалізації Партнерства в Тернополі розповіли запрошені гості, серед яких Олеся М’ялковська, інспектор зв'язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Тернопільській області. Патрульна поліція постійно спілкується з тернополянами та з радістю відвідує заходи представників громадськості, щоб налагодити дружні взаємини та якомога більше розповідати про свою роботу. Зовсім скоро правоохоронці планують організовувати зустрічі із школярами, щоб підвищити їхню правову обізнаність. Окрім цього, будь-хто може приходити на особисті прийоми і також ставити питання на електронному сервісі Bezpechne.community. Що робити, якщо алкоголь продають вночі, якщо загубили паспорт чи у дворі шумна компанія, дадуть відповідь на порталі.

Безымянный
Безымянный

– Кожний мешканець Тернополя може одразу комунікувати з тими гілками влади, які йому необхідні. Безпосередньо модератор скеровує це запитання туди, куди потрібно: чи це патрульна поліція, влада чи муніципальна поліція і так далі. Людина отримує одразу відповідь. Там не потрібно реєструватись. Може бути анонімне звернення і анонімна проблема, – в деталях розповіла пані Олеся.

Соціальні послуги можуть надаватися громадськими організаціями за бюджетні кошти. Такий механізм, затверджений Кабінетом Міністрів України, має назву «соціальне замовлення». У Тернополі нещодавно завершився пілотний відкритий конкурс серед громадських організацій, про який розповів Володимир Шевченко, юрист Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі та голова ГО «Тернопільська правозахисна група». Основна ціль – надання якісних соціальних послуг, на які часто не виділяються кошти, та допомога незахищеним верствам населення, що залишаються поза увагою.

– Так склалося, що люди більше довіряють громадським організаціям і саме вони можуть надавати соціальні послуги, делеговані їм міською владою, – додав Володимир.

Безымянный3
Безымянный3

Закон України «Про доступ до публічної інформації» хоч і дозволив відкрити дані, проте не визначив їх формат. Не вся інформація є такою, яку легко зможе обробити комп’ютерна програма, тобто вони не такими, які можуть зчитувати комп’ютери. Постанова Кабанету Міністрів України №835 визначила, яким чином вони повинні бути структуровані, аби кожен програміст міг створити сервіс, наприклад, для створення інфографіки, виведення численних цифрових даних у єдине зображення чи на карту, як Інтерактивну карту комунального майна Тернополя чи сервіс Detransport, створення комерційних платформ, стартапів.

– Відкриті дані – це не просто публічна інформація, яка опублікована на офіційних сайтах чи надається на запит, а також дані, які може прочитати машина чи комп’ютерна програма. Все для того, щоб легко підтягувати великі масиви інформації, – зазначила Марія Іщенко, керівниця секретаріату Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ».

 

Безымянн2ый
Безымянн2ый

Марія наголосила на тому, що Тернопільська міська рада у 2017 році спільно з громадськістю розробила Стратегію розвитку відкритих даних, згідно з якою розписала покроковий план заходів для виконання Постанови.

Жодні результати неможливі, якщо не створити партнерство між владою та громадянським  суспільством. Тепер і тернополяни дізнались про Партнерство «Відкритий Уряд», адже основна мета цієї дискусії – якомога більше поширити інформацію про цю ініціативу, щоб українці надавали власні пропозиції до планів дій на наступні роки. Більше про впровадження цієї ініціативи тернополяни можуть почитати на сайті «Громадянське суспільство і влада»

Довідка: дискусію за кавою організовує Центр «Жіночі перспективи» за фінансової підтримки Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в рамках проекту «Партнерство «Відкритий Уряд» кроки назустріч співпраці». В межах цього проекту впродовж липня-вересня 2018 року у Львівській, Волинській, Закарпатській, Хмельницькій, Тернопільській та Івано-Франківській областях відбудеться ще низка заходів для громадських активістів, бізнесу, представників влади, ЗМІ у партнерстві з ОМГО «Волинський Інститут Права» (м. Луцьк), Благодійним фондом «Центр громадських ініціатив» (м. Перечин) та ГО «Подільська правова ліга» (м.Хмельницький).

Вибір читачів за тиждень

Відео