Віра Олександрович

Тернопільська арифметика: коли треба поділити 50 мільйонів на три роки

Міська рада

У Тернополі проживають понад 62 тисячі громадян, які отримують різні види соціальних виплат, пенсій і компенсацій.

До цієї категорії потрапили: особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій, учасники війни, члени сімей загиблих, діти війни, жертви нацистських переслідувань, реабілітовані особи, багатодітні сім’ї, дорослі і діти з інвалідністю, ветерани праці, пенсіонери за віком тощо. Звісно ж, у місті провадили систему соціального захисту і надання соціальних послуг населенню, яке перебуває в складних життєвих обставинах і потребує соціальної допомоги і підтримки.

Сулима
Сулима

Втім, цих коштів від держави часто – замало. Ось тому і потрібна міська програма «Турбота». Ухвалити новий документ на 2019-2021 роки депутати планують на наступній сесії (про інші плани читайте ТУТ і ТУТприм.). Автор цього проекту рішення начальник міського управління соціального захисту населення Володимир Сулима. Ознайомитися із документом можна сайті міської ради. У ньому йдеться, що на три роки треба буде аж 50 млн 220 тис. грн (див. таблицю унизу – прим.).

Цитуємо документ: «…Через значне погіршення матеріального стану і, відповідно, скорочення можливості забезпечити навіть елементарні життєві потреби останнім часом посилюється тенденція до збільшення звернень від громадян щодо отримання адресної грошової допомоги на лікування. Більшість таких звернень надходять від осіб похилого віку, інвалідів, одиноких громадян, учасників бойових дій та інших осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах... Найбільше потерпають від бідності непрацездатні особи і особи із обмеженими фізичними можливостями…».

До слова, саме цією Програмою передбачені виплати тим, хто йде служити за контрактом, щоб місто могло виконати доведені планові завдання з відбору кандидатів на військову службу до Збройних Сил України. Витрати на соціальну підтримку членів сімей загиблих (померлих) внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час участі в АТО і ООС, теж враховані.

Депутати
Депутати

Серед пріоритетних завдань Програми: - надання одноразової грошової допомоги за особистими зверненнями громадянам, які зареєстровані і проживають у Тернополі, а також населених пунктах, що входять до громади і опинилися в складних життєвих обставинах, спричинених інвалідністю, хворобами, малозабезпеченістю, сирітством, стихійним лихом тощо: - надання адресної безготівкової допомоги на покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг для підтримки осіб з інвалідністю  І групи, осіб, які одержують державну соціальну допомогу на осіб з інвалідністю з дитинства до 18 років і дітей з інвалідністю тощо; - придбання до державних і релігійних свят основних видів продуктів харчування для одиноких непрацездатних осіб похилого віку і осіб із інвалідністю, ветеранів війни та праці, дітей з інвалідністю, малозабезпечених мешканців міської громади; - підтримка громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; - соціальна підтримка осіб, які брали участь в АТО чи ООС, членів сімей загиблих під час проведення АТО чи ООС; - фінансова підтримка громадських об’єднань; - виплата грошової компенсації за земельні ділянки особам, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали участь в АТО чи ООС і яким надали статус учасника бойових дій, в розмірі визначеному на відповідний рік.

Ресурсне забезпечення Програми «Турбота» на 2019-2021 роки

Обсяг коштів, які пропонують залучити на виконання Програми (у тис. грн) Етапи виконання Програми (роки) Усього витрат на виконання Програми
2019 2020 2021
Обсяг фінансових ресурсів усього, у т. ч. 16 220 16 675 17 325 50 220
-          міський бюджет 16 150 16 605 17 255 50 010
-          благодійні внески (очікувані) 70 70 70 210

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео