Віра Олександрович

Рекордний урожай зерна, зібраний на Тернопільщині, може просто згнити (фото, відео)

Критична ситуація із забезпеченням підприємств вагонами і тягачами склалася на Тернопільщині. Із області не можуть вивезти ані зібране аграріями зерно, ані будівельні матеріали. Причому така криза уже стала хронічною, бо повторюється щороку.

Через це підприємства, що на 70% формують економіку Тернопілля, нині зазнають особливо значних збитків. Саме тому у Тернополі сьогодні, 7 грудня, провели виїзну нараду Міністерства аграрної політики і продовольства України та Міністерства інфраструктури України. Присутніми там були і представники «Укрзалізниці».

Президія
Президія

Модератором засідання став голова обласної держадміністрації Степан Барна. Причому проблеми із вагонами і локомотивами він піднімав гостро. Критикуючи діяльність залізниці словами не перебирав.

Він наголосив: від нестачі вагонів і тягачів найбільше страждають аграрна і гірничодобувна галузі, що формують економіку області. Тож це загрожує серйозним падінням усіх показників краю: від кількості робочих місць до розміру середньої зарплати. Адже зерно може просто згнити, а кар’єри – зупинитися, бо вивозити сировину на експорт, а також забезпечувати внутрішню потребу у ній стає неможливо.

Гості
Гості

–У мене в руках – перелік звернень, бо звучало на останній нараді з «Укрзалізницею», що, начебто, цього року ми менше звертаємося за потребою у вагонах, – каже Степан Барна. – Нічого подібного, бо ми зверталися до Кабінету Міністрів, до Прем'єр-міністра України, до міністра інфраструктури, до комітету ВРУ із питань транспорту.

За його словами, залишилося лише звернутися особисто до Президента. І якщо виходу знайти так і не вдасться, Степан Барна пообіцяв зробити запит навіть до Глави держави. Тож першим до дискусії долучився заступник міністра аграрної політики і продовольства України Віктор Шеремета.

Шеремета
Шеремета

– Ми вже створили спеціальний штаб, –каже він. – Адже є підозри, що розподіл вагонів між регіонами дійсно йде нечесно. Окрім того, очевидним є «перекос» у ставленні до Львівської залізниці. Скажімо, на Південно-Західній залізниці – проблем набагато менше.

Він підкреслив, що на цій нараді варто забезпечити такий формат співпраці, щоб нарешті вирішити системну проблему із забезпеченням вагонами і локомотивами.

– Я не гарантую, що ми до вас приїхали, і все далі піде, як по маслу, – додає він. – Наше завдання сьогодні – озвучити напрацювання, адже ситуація дійсно критична.

– Чому я загострюю на цьому питанні увагу? Тому що те, що є нашим найбільшим здобутком, стає нашою найбільшою проблемою, – пояснює свою позицію Степан Барна. – Аграрний сектор і гірничодобувна промисловість формують основу валового внутрішнього продукту краю – майже 70%! Відповідно, проблематика із вивезенням сировини автоматично відкидає нас назад за всіма показниками...

Голова ОДА на доказ своєї тези озвучив кілька цифр. Так, Тернопільський КХП мав потребу у 1840 вагонах. Натомість підприємству виділили лише 80. Збаразьке КХП – у ще гіршій ситуації: за потреби у 1480 вагонах їм дали тільки 16. І це за 4 (!) місяці – від серпня до листопада. Якщо темпів не змінити, то вивозити вирощене на Тернопільщині у цьому році зерно доведеться аж до грудня наступного року. Із гірничодобувною галуззю, за його словами, не все настільки плачевно, але криза все одно є нині очевидною. Адже вже є питання навіть до подальшого існування залізничної мережі на Тернопільщині.

– Кроки з боку «Укрзалізниці» щодо аграрної і гірничодобувної галузей – це політика на знищення економіки Тернопільщини, – наголошує Степан Барна. – Тому завдання цієї наради – вибудувати правила, що дадуть можливість врегулювати проблему і дати впевненість нам, що люди можуть інвестувати у реальний сектор економіки.

Пред_Львівської залізниці
Пред_Львівської залізниці

Своїми думками з цього приводу поділилися і місцеві аграрії та підприємці. Дали на нараді слово і представникам «Укрзалізниці». Про це на «Терені» – згодом.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео