Віра Олександрович

Із реєстратором, який «подарував» Почаївську лавру церкві Московського патріархату, розберуться правоохоронці (фото, відео)

Мін’юст зробив усе від нього залежне, аби скасувати рішення державного реєстратора щодо Свято-Успенської Почаївської лаври. Втім, проводити розслідування і карати винних не входить у повноваження міністерства, пояснила у Тернополі Олена Сукманова.

Нагадаю, візит першого заступника Міністра юстиції України відбувся вчора, 11 грудня. Гостя із Києва приїхала спеціально, аби взяти участь у відкритті оновленого міськрайонного відділу реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС). Тепер він - європейського зразка і діє у форматі «Open Space» («Терен» писав про це ТУТ і ТУТ прим.).

Офіс
Офіс

Звісно ж, тернопільські журналісти не втратили нагоди розпитати її про засідання комісії Мін’юсту з питань розгляду скарг, вирішували подальшу долю місцевої святині - Почаївської Свято-Успенської лаври.

Нагадаємо, комісія Мін’юсту з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації нещодавно задовольнила скаргу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника і скасувала незаконну перереєстрацію комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської лаври.

Офіс2
Офіс2

За словами Олени Сукманової, члени Комісії дійшли висновку, що реєстратор дійсно здійснив державну реєстрацію права користування на комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври (точніше - Успенського собору, Троїцького собору, монастирських келій, архієрейського будинку, дзвіниці, надбрамного  корпусу – прим.) із порушеннями вимог чинного законодавства.

- Саме тому це рішення про державну реєстрацію було скасоване, а державному реєстратору, який його здійснив, заблокували доступ до державного реєстру речових прав на нерухоме майно, - пояснює перший заступник міністра. – Втім, реєстратори нині жодним чином не підпорядковані Міністерству юстиції. Ми зробили все, що від нас залежало. Розслідування – це вже компетенція правоохоронних органів.

Оформлення
Оформлення

Запитали гостю і про серйозну перевірку, що тривала у Головному управлінні юстиції у Тернопільській області. Адже цей візит відразу кількох контролерів із Києва викликав чимало чуток. У деяких місцевих ЗМІ навіть робили припущення про причини перевірки. Втім, Олена Сукманова їх спростувала. Мовляв, такі ревізії в обласних органах юстиції роблять періодично, тому нічого дивного у Тернополі не сталося.

До слова, Олена Сукманова також повідомила, що система виплат премій, надбавок і матеріальної допомоги у Міністерстві юстиції – єдина, уніфікована для всієї країни. Тому очільник управління юстиції нічого «зайвого» собі виписати не міг.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео