Віра Олександрович

Віктора Овчарука просять заплатити майже 74 млн гривень за учнів ПТУ, які не зареєстровані у Тернополі

У Віктора Овчарука, точніше – в обласної ради, яку він очолює, Тернопіль просить кругленьку суму – майже 74 млн грн.

Ці гроші, як пояснюють у міській раді, потрібні для фінансування місцевих 6-ти закладів професійно-технічної освіти. Інакше, «чужих» учнів, тобто не зареєстрованих у міській територіальній громаді (МТГ), навчати там не зможуть. Власне, ця ситуація дуже нагадує історію із «чужими» дітьми, які відвідують тернопільські садочки. Нагадаємо, проблема й досі залишається гострою, хоча дійшла до розгляду у судах («Терен» про це писав ТУТ, ТУТ і ТУТ) або отримала інше вирішення («Терен» про це писав ТУТ, ТУТ і ТУТ).

Депутати
Депутати

Проект рішення «Про звернення щодо виділення коштів для співфінансування закладів професійної (професійно-технічної) освіти» оприлюднили на сайті мерії сьогодні, 21 лютого. Адже, вочевидь, планують його розглянути вже завтра, 22 числа, на 32-й сесії.

Автор рішення – начальник міського управління освіти і науки Ольга Похиляк пропонує депутатам затвердити звернення і направити його відразу голові Тернопільської обласної ради Віктору Овчаруку.

Овчарук
Овчарук

Цитуємо цей документ:

«Тернопільська міська рада звертається до Вас щодо ситуації, що склалася в системі професійно-технічної освіти щодо фінансування закладів професійно-технічної освіти із обласних бюджетів і міст обласного значення та брак коштів у місцевих бюджетах.

Видатки на підготовку робітничих кадрів у таких закладах нині здійснюють за рахунок бюджетів міст обласного значення. Тож 6 закладів професійно-технічної освіти фінансуються за рахунок коштів бюджету Тернопільської міської територіальної громади. І це є додатковим навантаженням на фінансовий розподіл коштів між бюджетними установами та закладами громади Тернопільська міська рада вживала зусиль щодо вирішення цього питання, але без істотної підтримки області розв’язати проблему фінансування закладів вкрай важко».

Училище
Училище

У мерії нарікають, мовляв, у міських закладах професійно-технічної освіти, навчаються 3 197 дітей. Серед них – лише 744 учні з Тернопільської міської територіальної громади. Решта з інших громад, а також районів Тернопільщини. А вартість утримання одного учня ПТУ у 2019 році складає аж 32 268,31 грн.

«Тому для сприяння істотному покращенню ситуації із забезпеченням закладів професійно-технічної освіти належними фінансовими ресурсами… просимо розглянути питання щодо фінансування навчання даних дітей за рахунок коштів обласного бюджету, йдеться далі у проекті. Тернопільська міська рада просить виділити кошти закладам професійної (професійно-технічної) освіти у розмірі 73 млн 507 тис. 210 грн для забезпечення здобуття освіти учнями із громад і районів Тернопільської області за винятком тих, хто зареєстрований у Тернопільській міській територіальній громаді».

Докладно про те, які питання будуть розглядати на сесії, читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото авторки і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео