Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: що робити з образами та наклепами у соціальних мережах

35928-1_large

Дописи у соціальних мережах набирають все більше актуальності у поширенні інформації. Деякі із них, на жаль, є наклепами та містять образу. Як вирізнити такі дописи та що з ними робити тернополяни можуть дізнатись від працівників суду.

Про це інформує на court.gov.ua прес-служба Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області.

Почнемо з наклепу: це юридичний термін, який означає поширення свідомо неправдивих вигадок, які ганьблять особу чи групу осіб. Наклеп - це завжди неправдиві факти (з прізвищами, відомостями про особу від конкретної особи чи іншого джерела інформації), а от оціночні судження є лише припущеннями, думками певних осіб. В кримінальному законодавстві України до 2001 р. наклеп був умисним злочином приватного обвинувачення (за деякими винятками). Після введення в дію нового Кримінального кодексу України наклеп декриміналізували. Парламентська асамблея ради Європи позитивно оцінила декриміналізацію наклепу.

А от образа – це зневажливе висловлювання чи вчинок, які  спрямовані проти кого-небудь і викликають у нього почуття душевного болю. Образа може бути завдана як публічно, так і у відсутність людини, на яку вона спрямована. Згідно статей 3, 28 Конституції України, йдеться про те, що честь і гідність людини є найвищою соціальною цінністю, а також проголошується право кожного на повагу до його гідності. Що ж робити людині, коли її честь та гідність були ображені? Вона в праві звернутись до суду з позовом про захист честі та гідності (стаття 23 Цивільного кодексу України). Без доказів (хіба що кривдник сам визнає свою вину) довести щось буде важко, тому Вам потрібні у такому випадку свідки, копію сторінок (скріншоти), публікації з образами у соціальній мережі.

Інколи публікації наклепницького та образливого характеру можуть завдати шкоду здоров'ю. Якщо внаслідок дій кривдника стан Вашого здоров’я погіршився настільки, що Ви втратили можливість нормально жити й працювати, приєднуйте до позову довідку від лікаря і зможете вимагати відшкодування матеріальних збитків за лікування, моральну шкоду. Розмір грошового відшкодування залежить від чималої кількості факторів: ступеня вини відповідача, характеру правопорушення, ступеня шкоди, завданої потерпілому, та доказів, які надали сторони у ході судового процесу, ряду інших обставин.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео