Віра Олександрович

Куплять 15 автобусів, за які Тернопіль буде розплачуватися упродовж 13 років (фото, відео)

Тернопіль візьме на 13 років кредит у 2 млн євро, щоб поповнити парк свого комунального транспортного підприємства 15-ма автобусами.

За таке рішення депутати сьогодні, 23 грудня, проголосували одностайно – 33 «за».

Депутати1
Депутати1

Нагадаємо, на позачергову 43-тю сесію депутатів у Тернополі скликали лише вчора, 22 грудня. Чому виникла така нагальна необхідність пояснив міський голова Сергій Надал.

– Позачергову сесії оголошую відкритою, – каже він. – Насамперед, хочу подякувати усім, хто прийшов. Буквально в суботу ми отримали інформацію із Міністерства економіки, що ми маємо встигнути цього року підписати угоду. Адже ми вже не перший рік співпрацюємо із Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). У Києві хочуть бачити і наше рішення, і гарантії, які ми готові підтвердити.

На розгляд політиків справді запропонували лише 2 пункти: «Про надання дозволу комунальному підприємству «Міськавтотранс» на участь у проекті «Міський громадський транспорт України», а також – «Про надання місцевої гарантії для забезпечення виконання «Міськавтотрансом» зобов’язань за запозиченням у Міністерства фінансів України для реалізації проекту «Міський громадський транспорт в Україні». Доповідала із цих питань начальник міського управління економіки, промисловості і праці Тетяна Корчак.

– Кредитні кошти підуть на поліпшення транспортного парку комунального підприємства, – каже вона. – Прошу підтримати це рішення.

За її словами, наразі у «Міськавтотрансі» немає власної техніки, тільки орендована. Таку відповідь чиновниця дала на запитання депутата. Окрім того, Тетяна Корчак запевнила, що вибір техніки цілком залежатиме від ініціаторів проекту «Міський громадський транспорт України». Політиків також зацікавило, чи не будуть майбутні комунальні автобуси мати складників, виробництва країни-агресора.

Отже, йдеться про 2 млн євро. За ці кошти для Тернополя мають придбати 15 автобусів, додає Тетяна Корчак. І це – окрема програма, передбачена у напрямку створення Єдиного комунального транспортного підприємства. Депутати вирішили лише додати до рішення одну поправку: «придбана техніка не має бути виробництва країни-агресора, а також не має містити деталей із Росії». Окрім того, міська рада відразу ухвалила рішення про забезпечення гарантій для донорів проекту.

– Строк кредиту – 13 років. Пільговий період – 3 роки, – пояснює пані Корчак. – Відсоткова ставка 2,5%. Прошу підтримати це рішення.

До слова, голосування з обох питань виявилося успішним. Депутати були одностайними – 33 голоси «за». Нагадаємо, востаннє депутатів збирали лише 20 грудня. «Терен» про це докладно писав ТУТТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки 

Вибір читачів за тиждень

Відео