Віра Олександрович

Що Олександр Богомол розповів про валізу з грошима, тіло у полі і незаконну зброю (відео)

Про стан розслідувань кількох резонансних справ, що трапилися останнім часом на Тернопільщині, поцікавилися у начальника Головного управління Національної поліції в області Олександра Богомола місцеві журналісти. 

Йшлося під час брифінгу 20 січня про крадіжки з помешкань тернополян, і про виявлення цілих арсеналів зброї, і про трагічні випадки, що призвели до непоправного. Прокоментував головний поліцейський краю і ситуацію із кадрами, адже від них фактично залежить ефективною чи ні є діяльність поліції (читайте також ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

– Працювали ми останніх пів року у доволі комфортних умовах, некомплект штатних працівників – всього 12-15%, – каже він. – Причому ми постійно робимо оголошення про набір у поліцію. Сподіваємося, обіцяне підняття зарплати на 10% також зіграє свою роль.

Нагадаємо, майже місяць на Тернопіллі розшукували 15-річного Віктора Груб’яка із села Золота Слобода Козівського району. Юнак зник безвісті 22 листопада, а знайшли його мертвим у полі аж 15 грудня. Під час поверхневого огляду на тілі неповнолітнього ознак насильницької смерті не виявили. Тож правоохоронці припустили, що хлопець, повертаючись додому, заблукав і замерз. Остаточну причину смерті неповнолітнього мали повідомити після проведення судово-медичної експертизи. 

За словами Олександра Богомола, під час активних пошуків поліцейські проходили тим полем, але тіла не помітили. По-перше, воно було у рівчаку, по-друге, тоді над землею стелилися тумани. Сумнівів щодо того, що юнак – дійсно замерз, у головного поліцейського краю немає. 

– До місця, де знайшли тіло, доїхати було неможливо. Ми спеціальний трактор Manitou  викликали, – пригадує він. – Якби хлопця хтось утримував, а потім убив, то який сенс злочинцю тягнути труп так далеко, в поля. Його викинули б із машини день у посадці. 

Крадіжки з помешкань. Таких справ у поліції – чимало. Так, лише у грудні подібних випадків зафіксували 15. За тривалі новорічно-різдвяні свята злочинці добралися до майна ще кількох тернополян. На думку пана Богомола, гарантовано захистити своє житло допоможе лише встановлення камер спостереження і сигналізації.

Традиційними для Тернопілля залишаються і справи про шахрайство, додає Олександр Богомол. Наприклад, телефонні схеми на кшталт «ваш син у поліції» досі працюють і дозволяють заробити зловмисникам по кілька разів на місяць. Жертвами стають переважно літні люди. Часто вони віддають аферистам усі свої збереження.

– Нещодавно зафіксували випадок, коли літня жінка віддала шахраям валізу, закриту на код, разом із усім, – додає він. – Ми працюємо. Добре, що по місту є велика кількість камер. На жаль, тих зловмисників знайти досі не вдалося…

Конфлікт відомого фрі-файтера Миколи Гринчука із комунальником, швидше за все, розвитку не матиме. На думку пана Богомола, справа йде до мирної угоди між сторонами. Зауважимо, спортсмена звинувачували у побитті головного інженера одного із так званих жеків. Чоловік заступився за свою дружину, і отримав за це кримінальну справу.

– Був у нас випадок, коли колишній атовець посварився із власником крамниці. Чоловік запідозрив, що той продає фальсифікат, – розповідає поліцейський. – Дійшло до серйозних розбірок. Травми отримали обидва учасники конфлікту… Наразі ми ведемо розслідування відразу у двох кримінальних справах. Незабаром дамо об’єктивне рішення. Принагідно наголошую: не варто займатися самосудом! Якщо помічаєте якісь негаразди, телефонуйте у поліцію. Ми будемо розбиратися.

Саме така знервованість жителів краю може призвести до непоправного. Адже серйозну тривогу викликає у правоохоронців статистика вилучення незаконної зброї і вибухових пристроїв. Такі речові докази, за словами пана Богомола, відразу направляють на експертизу, бо варто з'ясувати, звідки у людей такі небезпечні «іграшки».

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео