Віра Олександрович

Головний поліцейський Тернопільщини – про землю на Львівській трасі, обшуки у мерії, гральні зали і незаконні АЗС (відео)  

Подробицями низки справ, на яких нині зосередили увагу правоохоронці Тернопільщини, місцеві журналісти поцікавилися у головного поліцейського краю Олександра Богомола. 

Йшлося під час брифінгу 20 січня і про припинення функціонування ігрових залів, і про нелегальні автозаправні станції та інше. Прокоментував начальник Головного управління Національної поліції в області також конфлікт навколо землі на Львівській трасі і обшуки у міській раді (читайте також ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Брифінг2
Брифінг2

Про конфлікт, що виник через 14 га землі на Львівській трасі «Терен» писав неодноразово. Попри спротив учасників АТО, ту ділянку Тернопіль все-таки забрав і поділив. Але власники сусідніх ділянок із садового кооперативу досі намагаються боротися, навіть прийшли зі своїми питаннями на пресконференцію до Олександра Богомола. Той прокоментував ситуацію стримано.

Принагідно він заперечив, що обшуки у Тернопільській міській раді, які проводили нещодавно, відбувалися через конфлікт із землею на Львівській трасі. За словами пана Богомола, поліцейських залучали, коли проводили виїмку документів, що стосувалися історичної будівлі у центрі міста, тобто колишньої залізничної лікарні. Нагадаємо, 14 січня на сайті обласної прокуратури і міської ради з’явилося два повідомлення, де кожна зі сторін пояснила свою позицію.

– На рішення суду про доступ до окремих матеріалів у міській раді не надали документів, – пояснює поліцейський. – Довелося вдаватися до обшуку і силового вилучення паперів. Супротиву працівники мерії не чинили.

Звісно ж, цікавили журналістів і коментарі головного поліцейського краю з приводу особливо актуальних справ – боротьби із гральним бізнесом і нелегальними АЗС.

Такого роду справи, на його думку, раніше було дуже складно розслідувати через відсутність відповідного законодавства. Особливо важко було правоохоронцям зібрати доказову базу. Іноді доводилося стежити за «точками» по кілька місяців. Те саме, до речі, нині відбувається із «наливайками».

За словами пана Богомола, колись, у часи Союзу, такі міні-АЗС існували у кожному аграрному господарстві, на великих будівельних фірмах тощо. Адже купувати пальне великими партіями вигідніше. Потім на власній АЗС заправлялися лише «свої». Практика збереглася досі. На деяких «наливайках» - лише 20 постійних клієнтів. Мовляв, спробуй їх спіймати. Порядок має настати із ухваленням у квітні відповідного законодавства. 

– Тоді ці АЗС прирівняють до решти, – додає пан Богомол. – Доведеться легалізуватися або закриватися. До речі, торгують вони переважно дизпаливом. Ми знаємо про 30 потенційних «точок». Наші працівники їх постійно перевіряють, контролюють.

Складно розслідувати і справи, пов’язані із обміном валюти. Тому Олександр Богомол не бачить сенсу у чергуванні патрульних поліцейських, наприклад, на «п’ятачку» біля Центрального ринку у Тернополі. Мовляв, і покупець, і продавець, якщо їх раптом затримують, тоді заявляють, що вони – друзі або знайомі і просто повертають борги тощо. 

Саме через те, що «валютники» – особлива каста, яка чудово розуміє, що займається не зовсім законним бізнесом, важко розслідувати і справи із їх пограбуванням. Подібне сталося із чоловіком, який втратив торік 5 млн грн. Злодіїв знайти досі не вдалося. Можливо, це були гастролери, яке стежили за «валютником» і обрали найзручніший момент для крадіжки.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео