Оксана Бучко

Тернополяни очікують відповіді від президента на петицію проти фактичного визнання ОРДЛО

90692663_2858739504193450_7890904423780581376_n

Петиція проти фактичного визнання ОРДЛО уже набрала необхідну для розгляду кількість голосів. Тож тернополяни очікують на відповідь президента щодо позачергової зустрічі 11 березня 2020 року Тристоронньої контактної групи у Мінську, коли підписали резолюцію до Протоколу про створення Консультативної ради. Таким чином вирішальні голоси матимуть лише 10 представників України і 10 представників ОРДЛО.

Це означає, що ОБСЄ, Росія, Франція та Німеччина матимуть тільки по одному представнику з правом дорадчого голосу, і то в разі згоди. Із такими сторонами переговорів (Україна і ОРДЛО) скоріш за все ситуацію в Україні на Сході визнають внутрішнім конфліктом.

- Фактично, визнається позиція Росії, що в нас відбувається громадянська війна, внутрішній конфлікт, Росія ж перетворюється з агресора на посередника між воюючими українцями поряд з Францією, Німеччиною і ОБСЄ, - йдеться у тексті петиції. – Хоча весь світ знає, що ні ОРДО, ні ОРЛО не є самостійними суб’єктами, повністю керуються з Москви і є просто місцевими колаборантами російського окупанта. В Законі України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» № 2268 від 2018 року, в інших законодавчих актах немає жодної згадки про ОРДО чи ОРЛО як самостійних суб’єктів, терміни ОРДО, ОРЛО і ОРДЛО вживаються в українському законодавстві лише як окуповані Росією території. Підписані 11 березня у Мінську документи перетворюють Тристоронню контактну групу (Україна, Росія, ОБСЄ) у П’ятисторонню, де до Росії додаються ОРДО і ОРЛО, кожна окремо. І таким чином у цій групі з п’яти учасників Росію представлятимуть три – власне Росія, ОРДО і ОРЛО.

Тепер, коли петиція зібрала підписи, ми закликаємо Офіс Президента України максимально швидко її обробити, а Президента надати невідкладно розглянути і надати відповідь на неї, зважаючи на той резонанс, який зараз викликає питання фактичного визнання ОРДЛО представниками України у Мінську. Громадяни України очікують відповіді від Президента якомога швидше, адже найближче онлайн-засідання мінської Тристоронньої контактної групи заплановане вже на 25 березня. І на ньому цілком може бути остаточно закріплена та зрада, яку вчинили Кучма з Єрмаком 11 березня у Мінську.

Головною вимогою петиції є надання доручення Леоніду Кучмі і Aндрію Єрмаку відкликати свої підписи під Протоколом засідання Тристоронньої контактної групи, яке відбулось у Мінську 11 березня 2020 року. А також відмовитись від механізму Консультативної ради, де представники матимуть право вирішального голосу і вестимуть безпосередні переговори з представниками України в цій раді.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео