Віра Олександрович

Ломбарди у Тернополі запрацюють із 5 травня, але лише за умов дотримання жорстких санітарних вимог (фото)

Паничев

Чітко дотримуватися вимог, визначених постановами Кабінету Міністрів, а також законами, ухваленими Верховною Радою щодо карантину, вирішили у Тернополі. 

Тому наразі у місті вимоги оперативного штабу із подолання надзвичайної ситуації узгодять із тими нормами, що діють на державному рівні. Зокрема, із 5 травня запрацюють ломбарди, а також ті заклади громадського харчування, що зможуть забезпечити безконтактну передачу і оплату своєї продукції, причому купувати її можна буде лише «на виніс». 

Штаб1
Штаб1

Про актуальну епідеміологічну ситуацію у місті та в області йшлося на засіданні оперативного штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 4 травня. Скликали засідання о 14:00, аби до того часу знати результати позачергового засідання Уряду. Зауважимо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль опісля заявив, що карантин в Україні триватиме до 22 травня. Мовляв, відносно непогана ситуація із епідемією у нашій країні – це результат вчасно введеного карантину і дисциплінованості українців. Відтак, Кабмін ухвалив відповідну постанову. Нею уряд скасував із 11 травня низку обмежень.

У Тернополі наразі вирішили йти за таким же планом. До цього, зокрема, закликав усіх членів Штабу заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев. Нагадаємо, саме він прогнозував можливе зростання кількості хворих на Тернопільщині у травні.

– Дійсно, після 29 квітня намітилася тенденція до зменшення кількості хворих у Тернополі, – каже Володимир Паничев. – За даними лабораторного центру, наче пішло незначне зниження числа хворих і підозр на вірусну недугу. Втім, варто перевірити, чи не вплинули на ситуацію минулі вихідні. Моя особиста думка, ми маємо діяти строго відповідно до постанови Кабміну. 

Мовляв, якщо не хочемо втратити отриманий нині позитив, то треба чітко дотримуватися і власних напрацювань Штабу, і домовленостей із місцевим бізнесом. 

– На жаль, у нас в понеділок – завжди падіння, а потім йде різкий підйом, – констатує міський голова Сергій Надал. – Мусимо зважати і на загальну ситуацію в області. 

Даньчак
Даньчак

Із міською статистикою захворюваності присутніх на засіданні Штабу ознайомив начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак. 

– Наразі ми маємо 9 підозр на COVID-19, – каже він. – У лікарні швидкої допомоги перебуває 21 пацієнт, причому 14 осіб – тернополяни. У дитячій міській лікарні – 5-ро пацієнтів із підтвердженим діагнозом «коронавірус». Окрім того, на обсервації сьогодні – 5 людей, на самоізоляції – 488 пацієнтів. 

Що цікаво, Тернопіль у розрізі кількості хворих продовжує виглядати набагато краще за деякі райони краю. Летальних випадків у нас нема. До того ж, якщо середній показник по області складає 85,9 випадків на 100 тис. населення, то у місті – 35,6. 

– У Тернополі вже видужали 12 людей, серед яких – три медичних працівники, – уточнює Володимир Паничев. – Якщо і додалися хворі медики, то лише за рахунок інфікування в обласних закладах. Більш-менш сталим у місті є і число хворих серед літніх людей – 8,1%. В області цей показник погіршився – 14,5%. 

Онлайн
Онлайн

Зважаючи на все перелічене, Штаб вирішив чітко дотримуватися вимог, визначених постановами Кабінету Міністрів, а також законами, ухваленими Верховною Радою щодо карантину. Тож із 5 травня деяким підприємцям дійсно дозволять працювати. Із переліком пропозицій і вимог присутніх ознайомила заступниця начальника міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ольга Ярмоленко. Цей документ майже цілком збігся із списком домовленостей влади із місцевим бізнесом.

– Наразі ми сформували 4 пункти, що стосуються фінансових установ (саме так означили ломбарди – прим.), а також закладів торгівлі і громадського харчування та приватних стоматкабінетів, – каже вона.

Текст рішення вже оприлюднили на сайті міськради.

Медики наполягли, щоб усі перелічені суб’єкти господарювання чітко виконували санітарні вимоги періоду карантину, а також нормативи щодо кількості відвідувачів, розмітки тощо.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео