Оксана Бучко

У якому човні сьогодні «випливають» на Тернопільщині?

106084106_3290726584304735_1017807642956278946_n

Повені на Тернопільщині торкнулись окремих населених пунктів, де продовжують боротьбу з їх наслідками. Усі ці дії порівнюють з човном, у якому намагаються виплисти активні та бездіяльні люди. Наприклад, у одному з населених пунктів на Тернопільщині – Коропці - станом на ранок 27 червня ситуація вимагає більш узгодженої співпраці влади та жителів.

-10.59 27/06/2020, - пише Світлана Дрозд у «Коропець-Інфо. - З одного боку працівники ДСНС, які купують гумові чоботи за свої гроші та не мають човнів. Влада, якій не довіряють. І влада, яка не довіряє людям, тому боїться відкрити склад з гуманітарною водою. Благодійники, які привозять дві фури води і просто хочуть, щоб вона дісталась потребуючим. Депутати, які ставлять своє прізвище в замовних матеріалах, «за сприянням». Люди, які навчені, що компенсація може бути тільки «по блату». Які бояться, що комусь дістанеться більше. Держава, яка не раз «прогнула», і тому вважається, що її не гріх  разок «прогнути», а краще двічі. Адміністрації, які звітують про розгорнені пункти, ліквідацію і стають до фотографії проплачених ЗМІ. Люди, які у фб скаржаться, що два дні сидять без їжі і води. Місцеві підприємці і активісти, які своїм коштом доставляють воду блоками, бочками, сигналять по вулицях, але деякі їх не чують, не приходять по воду, чекають бутильованої, з доставкою прямо в підтоплений двір. Чоловіки, які вже з наближенням води «зайшли в запой», знають, де взяти горілку, але просять привезти води. Жінки, які рятують себе і дітей, і майно, тому, що вони все витримають. Місцева влада, яку справедливо критикують, але не питають: чим помогти? Сусіди, які живуть вище, не мають затопленого житла, але вимагають бути включеними в той же список найбільш потерпілих «найдорожчої» категорії. Окремі справжні чоловіки, які просто тихо тримають все на контролі. Жителі, які засмічують жолоби, загороджують їх собі під сад/город/забудову. Руйнують русло. Вивозять пісок і гравій.  Лісоводи, які насправді просто лісоруби під прикриттям. І цілі чиновницькі мережі, які з них годуються. Медіа, які попереджали, але на яких зляться, бо вони ВСЕ БАЧАТЬ і ВСЕ ПИШУТЬ. Односельчани, які читають про те, що їх знайомі волають про допомогу, але вважають, що це справа лише керівників. Просто люди, які йдуть і допомагають. Чужі, здалеку, просять реквізити для грошової допомоги. Ті, що сміються.Ті, що плачуть. Ті, які зберігають спокій. Це все один великий човен. Чи випливе??

Допомогу постраждалому у Коропці населенню надавав зведений загін Управління ДСНС України у Тернопільській області в кількості 15 осіб та 4 одиниці. Загалом, за інформацією управління ДСНС, внаслідок проходження паводкової хвилі по р. Дністер постраждав 21 населений пункт у 4-х районах області (Монастириський, Бучацький, Заліщицький та Борщівський), зокрема:

- підтоплено 122 будівлі (53 житлових, 68 господарських та Обласний дитячо-комунального санаторію в м. Заліщики) в 7 населених пунктах;

- затоплено 738 га сільськогосподарських угідь у 20 населених пунктах (в тому числі 265 приватних присадибних ділянок);

- затоплено 73 колодязі.

- з небезпечної зони 3-х населених пунктів Монастириського району та с. Устечко Заліщицького району відселено 184 осіб.

Також кожен охочий тернополянин може допомогти постраждалим під час повені із інших областей, долучившись до проекту волонтерів (ТУТ).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео