Віра Олександрович

Новації у Тернополі: «особливі» партнерські пологи і свято «Випускник-2020» (фото)

Штаб2

У Тернополі відновлять практику партнерських пологів, але лише в особливих випадках. Окрім того, деяким закладам громадського харчування дозволять працювати після 22 години. Новина є і для тих, хто чекає на традиційне свято «Випускник-2020».

Про це все йшлося під час засідання оперативного міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 9 липня. Медики, які долучилися до наради у Ситуаційній кімнаті, наголошували, що ситуація із COVID-2019 нині – доволі складна, і закликали  штрафувати злісних порушників карантинного режиму.

Штаб3
Штаб3

Є ще одне гостре питання, каже заступниця начальника міського відділу охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. – Йдеться про партнерські пологи. Так, на рівні держави є заборона. Але я вважаю, що в особливих випадках партнерські пологи варто дозволяти. Наприклад, нещодавно у нас була породілля, яка зовсім не знає мови. Це – винятковий випадок, де треба було врахувати обставини.

Міський голова Сергій Надал уточнив, що на сайті міської ради була петиція, присвячена вказаній темі. Причому вона набрала необхідну кількість голосів. Тому пропозицію на засіданні Штабу, за законом, треба було розглянути обов’язково.

Думаю, що в окремих випадках таки має бути дозвіл, визнає він.

Отже, за рішенням консиліуму медиків і за умов чіткого дотримання карантину, а також за виконання певних вимог партнером (обов’язкове тестування партнера на наявність коронавірусу SARS-CoV-2 методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПРЛ) або методом імуноферментного аналізу (ІФА) із дотриманням умов самоізоляції з моменту відбору матеріалу до настання пологів (не більше 72 год) – такі пологи у Тернополі вже можливі. Звісно ж, наявність засобів індивідуального захисту (маска чи респіратор, захисні рукавички, екран чи окуляри – прим.) є теж обов’язковою!

Горєва
Горєва

Окрім того, на засіданні вирішили дозволити деяким закладам громадського харчування працювати після 22:00. Однак і в цьому випадку винятків вистачатиме. До того ж, правоохоронці просили не дозволяти працювати тим, у кого влаштовують масові танці.

– Роботу закладів громадського харчування після 22 години дозволили, відповідно до їхніх графіків, але – за наявності відповідних дозвільних документів на роботу в нічний час, – уточнює Сергій Надал. – Наголошую, всі власники і керівники закладів несуть відповідальність за здоров’я своїх працівників і клієнтів. Вони зобов’язані дотримуватися встановлених санітарних вимог.

Принагідно він зазначив, що правоохоронці будуть і надалі перевіряти ресторани і кафе, особливо у вихідні дні. Узгодити все остаточно зобов’язали начальницю міського Відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Галину Горєву. До речі, вона братиме до уваги навіть кількість працюючих у тому чи іншому закладі людей і навіть розмір їхньої зарплати.

Штаб1
Штаб1

На жаль, тему свята «Випускник-2020» не вдалося розглянути докладно. Річ у тім, що начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк не змогла вийти в ефір через якісь технічні причини. Проте Сергій Надал озвучив вірогідну дату для проведення загальноміських урочистостей – 1 серпня. Після цього він закликав усіх, у тому числі – медиків, долучитися до підготовки свята і вироблення спільної концепції. Остаточно визначитися із цим у Тернополі планують через тиждень.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео