Тернополянка перетворює глину на витвори мистецтва (фоторепортаж, відео)

«Терен» вже писав про Таю Антонюк. Дівчина на власне весілля виготовила для кожного гостя іменний керамічний посуд. Однак на цьому таланти мисткині не закінчуються. Тернополянка вже кілька років займається керамікою, перетворюючи глину в справжні витвори мистецтва.

- Керамікою займаюсь близько трьох років, останні півтора року - тільки нею. Якщо колись це починалося як хобі, то зараз стало повноцінною роботою, яку я люблю та від якої отримую задоволення, - розповідає Тая.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«303104»]

Почалося все з банального подарунку.

- Мені завжди подобалася робота руками та з різними натуральними матеріалами. Проте якось не складалося, як то кажуть. Але все змінив один випадок - коханий подарував керамічні чашки, виліплені вручну. Вони мені неймовірно сподобалися і зачудували своєю самобутністю аж настільки, що захотілося самій спробувати попрацювати з глиною. Тоді й відправилася з коханим на майстер-клас.

Зізнаюся, з першого разу не все виходило, проте - полюбилося.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«303103»]

Як стверджує мисткиня, процес складний та довготривалий. Однак дуже захоплюючий.

- Першим етапом є ліплення або гончарство, тобто формування виробу з глини. Після завершення його слід залишити на кілька днів для висихання природнім способом. Опісля відбувається замивання виробів та шліфування. Це необхідно, аби забрати лишню глину, виправити дрібні дефекти. Майже ідеальний виріб висушується, а потім проходить перший високотемпературний випал та вистигання муфельної печі. Це займає добу.

Після завершення цих етапів ми отримуємо міцний, проте ще пористий і жорсткий виріб. Тут на допомогу приходять керамічні глазурі. Замішуємо їх у правильних пропорціях і вкриваємо виріб. Цей процес особливо трепетний, делікатний, оскільки глина висихає миттєво й одразу готова повторно проходити випал при температурі понад 1000 градусів.

Побачити кінцевий варіант можна лише наступного дня - після повного вистигання печі.

Деколи доводиться повторно випалювати роботу, якщо результат не виправдав очікування. У цілому, на виготовлення кераміки йде близько 10-14 днів.

1597040948909655
1597040948909655

Найскладніше в роботі, зі слів Таї, вслідкувати за кожним етапом.

- У роботі найскладніше - проконтролювати всі етапи. Їх багато і кожен найменший промах може зіпсувати виріб - протяг з вікна, вологе повітря, перепад температур, бульбашки повітря у глині, а особливо - процес випалювання. У печі завжди відбувається магія, а якщо точніше - фізика, тому завжди відкриваю піч із затамованим подихом.

Зізнаюся, хоч всі рухи відточені, у мене щоразу калатає серце в момент відкриття заслінки. Так, ніби я роблю це вперше знову і знову.

1597040955192044
1597040955192044

За роки дівчина спробувала кілька напрямків, проте щоразу повертається до виготовлення посуду.

- Пробувала ліпити різні речі - керамічні маски, підсвічники, декор, персті тощо. Але серце моє лежить до красивого посуду. Я навіть не можу пояснити, чому саме так, просто відчуваю, що це - тільки моє.

1597040878781557
1597040878781557

Тая вже відкрила власну студію, де навіть проводить майстер-класи.

- Працюю у своїй майстерні, оскільки виготовлення кераміки - складний процес, який вимагає спеціального обладнання, умов та елементарно - місця для матеріалів, виробів. До того ж, тут я можу бути собою, відчуваючи всю атмосферу роботи, занурюючись у процес із головою. Також можу навчати охочих.

Фото, відео надані «Терену» Таєю Антонюк

Вибір читачів за тиждень

Відео