Віра Олександрович

Жителям Тернопільщини нагадали, що до 1 травня залишилося дуже мало часу

Якимчук_гарлінія

Число декларантів на Тернопільщині зросло аж на третину. Що цікаво, торік про свої доходи повідомили лише 8 заробітчан, то цьогоріч – уже 183!

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

Нагадаємо, до завершення деклараційної кампанії, за підсумками 2020 року, залишилося трохи менше 3-х тижнів. І жителі Тернопільщини продовжують активно декларувати доходи.

- Упродовж січня-березня цього року 5 777 осіб подали податкові декларації про отримані доходи, - каже заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук. - Порівняно із аналогічним періодом торік кількість декларантів зросла на 1297 осіб, або «плюс» 29%.

Серед загальної кількості декларацій 3 138 подали громадяни, які були зобов’язані задекларувати свої доходи, а 2 639 – ті, хто виявив бажання реалізувати своє право на податкову знижку.

- Краяни заявили про отримання 332,4 млн грн доходу, – деталізує посадовець. - А це - аж на 74,4 млн грн більше, ніж торік.

Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань склала 9,9  млн грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), тобто «плюс» 2,1 млн грн до 2020 р., та 1,9 млн грн військового збору - на 100 тис. грн більше.

- Відрадно, що жителі Тернопільського краю, які отримували доходи за кордоном, теж активно долучилися до деклараційної кампанії, - додає заступник очільника податкової служби області. - Якщо торік їх було лише 8, то цьогоріч – уже 183 особи. Сума заявленого доходу склала 12,3 млн грн, що на 9,8 млн грн більше, ніж за 2019-й.

Найчастіше краяни декларували доходи від спадку і дарування. Таких уже подали 793 декларації на суму 83,9 млн грн.

- Ще 373 декларанти інформували про збагачення від продажу рухомого та нерухомого майна, а 174 – про здачу такого майна у найм, - уточнює фахівець. - Вони отримали 58,4 і 5,9 млн грн, відповідно. Незалежна професійна діяльність посприяла покращенню фінансового стану 88-ми осіб на суму 6 млн грн. Про отримання інвестиційних прибутків заявили 24 декларанти на суму 4 млн грн.

Принагідно Петро Якимчук наголосив, що особам, які мають обов’язок щодо декларування, але ще не виконали його, варто поспішити. Для зручності, комфорту і безпеки варто використовувати електронні сервіси податкової служби, зокрема «Електронний кабінет».

Фото надане Відділом пресслужби ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео