Олеся Поліщук

Для жителів одного з містечок Тернопільщини зазвучить відреставрований орган (фото)

39c5bc937b72e830

У Кременці в костелі святого Станіслава завершили реставрацію органу. Його виготовили ще в 1886 році. Зараз литовські майстри налаштовують звучання інструмента, а в неділю на ньому зіграють для кременчан і гостей міста.

Про це повідомляє «Суспільне».

Це єдиний орган на Тернопільщині, який працює до сьогодні.

Соліст Литовської національної філармонії Олександр Ісаков під час реставрації допомагав чистити органні труби.

- Інструмент виготовили 135 років тому. Він вважається історичною спадщиною, до нього треба зовсім інший підхід. Деякі частини органу вивезли закордон в майстерню у Вільнюс. Кожна труба була відреставрована. Орган вичищений і налаштований. В середині органної шафи, зараз все в хорошому стані. У нього є новий міх, мотор, достатній тиск повітря, яке ідеально підходить до цього інструмента. Я, як органіст, можу передбачити, що в теперішньому стані, після реставрації і капітального ремонту, він буде служити багато років, – розповів чоловік.

Органний майстер Бернард Термен також приїхав з Литви. Він розповів, що реставрували інструмент рік. У Кременці - це фінальний етап реконструкції.

Настоятель костелу отець Лукаш Грохля каже, що до реконструкції орган щодня використовували під час літургій.

- Службу правимо кожного дня і орган грає постійно. Скільки має років, стільки і грає. Він у строю не тримав дуже сильно. Потрібний був ремонт. Почистили й ремонтували дерев’яні частини інструменту, які з’їв жук. У неділю відбудеться перша служба, коли орган наново заграє. На це чекаємо з великою радістю.

Як повідомляє «Суспільне», реставрацію органу фінансує інститут «Полоніка», при міністерстві культури Польщі. Витратили на це понад 20 тисяч євро.

Нагадаємо, Костел Святого Станіслава збудований у 1854-1857 рр. католицькою громадою Кременця, частину коштів їй виділив царський уряд. За взірець будівничому послужив петербурзький костел св. Катерини, споруджений за проектом відомого російського архітектора французького походження Жана Тома де Томона.

Фото з сайту «Суспільного»

Вибір читачів за тиждень

Відео