Орест Сарматський

Тернопільщина: Збаразький замок стане більш інклюзивним

Проєкт Національного заповідника «Замки Тернопілля» для відвідувачів із особливими потребами, впроваджують у Збаразькому замку.

Про це повідомляє Укрінформ.

- Проблема доступності пам’яток архітектури для відвідувачів з особливими потребами досить поширена у світі та в Україні. Замки Тернопільщини, ці яскраві надбання матеріальної культури,  на жаль, залишаються малодоступним для людей з інвалідністю. Фахівці нашого заповідника вивчили зарубіжний та вітчизняний досвід у цій сфері і вирішили долучитись до музейної спільноти, що робить реальні кроки в інклюзивності. Так і виник проєкт  «Доторкнись - Відчуй - Пізнай». Ним передбачено створення необхідних умов для відвідування людьми з вадами зору пам’ятки архітектури національного значення – замку у Збаражі, - розповіла співробітниця Національного заповідника «Замки Тернопілля», комунікатор проєкту Тетяна Думська.

За її словами, окрім виготовлення та встановлення тактильної моделі замку, встановлять інформаційний стенд, виготовлять путівники та буклети шрифтом Брайля, а також мнемосхеми і тактильні вказівники.

Замок у Збаражі - пам’ятка архітектури XVII століття, тож його приміщення та прилеглу територію буде адаптовано для прийому відвідувачів з вадами зору та проведено підготовку персоналу для роботи з інклюзивними туристами.

Завдяки проєкту, підтриманого Українським культурним фондом в рамках конкурсної програми «Інклюзивне мистецтво», Збаразький замок має стати простором для культурно-соціальної взаємодії з людьми, які мають особливі потреби.

У цілому ж, за задумом ініціаторів проєкту, його гасло «Доторкнись - Відчуй – Пізнай» розкриває сутність життя людей із вадами зору – пізнання світу через дотик, та заклик до усіх, бодай на мить, замислитись над викликами, з якими усе життя стикаються незрячі.

Довідково. До складу Національного заповідника «Замки Тернопілля», крім архітектурного комплексу Збаразького замку XVII століття, входять церква Преображення Господнього 1600 року, ансамбль споруд монастиря ордену отців Бернардинів та ще 10 замків у Тернопільській області.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео