Орест Сарматський

Агро-новини 20 квітня

квіт20

Щоб забезпечити Україну маком, достатньо засіяти 10 тис. га

Щоб забезпечити вітчизняні переробні підприємства маковою сировиною для кулінарних виробів, в Україні потрібно засіяти маком максимум 10 тис. га.

Зараз цей брак компенсують дешевшим імпортом, із яким конкурувати вітчизняному виробникові важко, адже собівартість вітчизняного маку вища: понад 45 тис. грн/т проти 20 тис. грн/т імпортного, повідомляє AgroTimes.

Як відзначає видання, ще кілька років тому площі під українським маком сягали 12-18 тис. га. Таким чином Україна посідала друге місце в Європі після Чехії з вирощування маку. Зараз через бюрократичні процедури, пов’язані з отриманням ліцензії та дозволів на його вирощування та з охороною посівів, площі скоротилися, хоча потреба у вітчизняному маці, насамперед для харчової промисловості, існує.

2001
2001

Так, в елітно-насіннєвій агрофірмі «Мрія» олійний мак у товарних посівах вирощують із 2002 р. За всі роки культивування цієї культури найбільші площі сягали 1115 га, тепер у середньому сіють 500-700 га.

Щоб навести лад у вітчизняному виробництві маку, на думку сільгоспвиробників, слід визнати олійний мак харчовим продуктом, а не тільки для технічної переробки. Це дозволить перекрити шлях імпортному чорному опійному маку, який завозять в Україну через сумнівні схеми.

Фермери з Миколаївщини віддали 300 тис. грн шахраям за міндобрива

Фермери замовили й оплатили придбання мінеральних добрив на суму маже 300 тис. грн, але так їх і не отримали, повідомляють на сайті Головного управління Національної поліції в Миколаївській області.

Двоє мешканців Доманівського району замовили в Інтернеті  мінеральні добрива, переказали 90 тис. грн на вказані рахунки. Однак замовлені добрива так і не надійшли в указаний термін.

Аналогічним чином втратив 202 тис. грн і голова фермерського господарства у м. Баштанка, який намагався придбати добрива за оголошенням в інтернеті.

2002
2002

Постраждалі фермери звернулися в поліцію.

За фактами шахрайських дій розпочаті кримінальні провадження за ознаками чч.1 та 3 ст.190 КК України «Шахрайство». Встановлюються винні особи.

Урожай зернових в Україні буде більшим — прогноз експертів

Експерти підвищили прогноз урожаю пшениці в поточному році на 3% — до 24,2 млн т з раніше озвучених 23,5 млн т, пише Superagronom.com із посиланням на експертів консалтингового агентства «УкрАгроКонсалт».

За прогнозом агентства, українські аграрії в 2017 р. зберуть 60,9 млн т зернових культур, що на 7,7% менше порівняно з минулим роком.

Раніше агентство прогнозувало, що урожай зернових за підсумками року становитиме 60,2 млн т. При цьому експерти збільшили прогноз урожаю пшениці в поточному році на 3% — до 24,2 млн т з раніше озвучених 23,5 млн т.

2003
2003

Згідно з повідомленням, у 2017 р. аграрії зберуть 25,5 млн т кукурудзи і 8,5 млн т ячменю, що менше порівняно з минулим роком на 8,9% і 9,6% відповідно. На скорочення врожаю вплине менш сприятлива погода і скорочення площі посівів.

У 2016 р. в Україні було зібрано 65,95 млн т зернових і зернобобових, що на 9,7% більше, ніж у 2015 р., і є рекордом для країни за роки незалежності.

Вибір читачів за тиждень

Відео