Через провокації з боку ЦВК з виборів у Монастириську знімають 15 кандидатів

im578x383-bulleten

Здавалося, що перші вибори до п’яти новостворених об’єднаних територіальних громад в Тернопільській області, призначені на 23 грудня цього року, пройдуть в штатно-робочому режимі - тихо і без скандалу.

29 листопада завершилася реєстрація кандидатів в депутати до новостворених громад та кандидатів на посаду міських та сільських голів. Політичні сили вступили в фазу агітації.

Партії проявили неабияку активність у цих виборах.

Зокрема, майже 240 своїх кандидатів по Монастириській ОТГ висунули дванадцять політсил. Десять партій висунули майже 190 своїх кандидатів по Копичинецькій ОТГ. Дев’ять партій та самовисуванці (разом 135 кандидатів) вирішили поборотися за мандати до Білецької ОТГ. Вісім партій та самовисуванці (разом 75 кандидатів) балотуються на виборах по Купчинецькій ОТГ. Чотири партії та самовисуванці (а це 48 кандидатів) беруть участь у кампанії по Настасівській ОТГ.

Однак не так сталося, як гадалося.

4 грудня до ряду територіальних комісій прийшли листи від ЦВК відверто провокаційного характеру. В них йшлося про можливе порушення виборчого законодавства - частини 5 статті 35 ЗУ «Про місцеві вибори» - у вигляді одночасного висунення вже зареєстрованих кандидатів у інших виборчих списках за… 2015 рік. Хоча цьогорічні вибори законом віднесені до «іншого виборчого періоду» і кандидат має право балотуватися незалежно, в якій ролі він був у «іншому виборчому періоді» (в нашому випадку - у 2015 році).

Минулого року окружний адміністративний суд Тернопільської області вже виносив декілька рішень на захист виборчих прав громадян з наведених підстав і скасовував постанови територіальних виборчих комісій про зняття людей з виборів на основі цієї причини. Зокрема по справі №817/1779/17 від 13.10.2017року (судді Дерех Н.В., Подлісна І.М., Матриць О.І.).

Разом з тим, перелякана і без інтернету Монастириська міська територіальна виборча комісія Монастириського району Тернопільської області під головуванням пана Мордача Володимира Івановича (до речі, він єдиний, хто був відсутнім на навчанні членів комісії) приймає рішення зняти з виборчих перегонів аж 15 (!) зареєстрованих кандидатів в депутати від різних політичних сил.

Є серед «неугодних» навіть перші номери у партійних списках, на яких, в основному, орієнтуються виборці при голосуванні. Це Пиж Сергій від Укропу, Білик Михайло від Аграрної партії, Іванців Володимир від Радикальної партії, Бойко Володимир від  Руху нових сил.

Не вплинуло на рішення комісії ні роз’яснення юристів, ні судова практика в аналогічних справах, ні, власне, здоровий глузд.

Водночас, в такій самій ситуації Копичинецька міська територіальна виборча комісія відмовилася знімати чотирьох зареєстрованих кандидатів в депутати й не застосувала псевдорекомендацій від ЦВК.

Тепер партіям, щодо яких прийнято рішення про зняття з реєстрації їх кандидатів, доведеться шукати захисту своїх прав у суді.

Правник Володимир Мужевич

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео