Чому в Тернополі школи фінансуються по-різному (відео)

Чому на одну школу із бюджету міста виділили понад 2 млн грн, а на іншу 25 тисяч, пояснила сьогодні, 20 квітня, начальник управління освіти та науки Тернопільської міської ради  Ольга Похиляк, під час круглого столу на тему: «Проблеми освіти Тернополя: питання – відповіді».

Ініціаторами проведення такого заходу стали учасники Центру громадського контролю «ДІЙ», адже створити сприятливі умови для покращення навчання  дуже важливо. Активісти уклали рейтинг виділених сум із бюджету розвитку Тернополя для навчальних закладів за період із 2009 по 2016 роки. Після чого у них виникло питання, чому потреби школи №8 обійшлися місту у понад 2 млн грн, а педагогічного ліцею – у 25 тис.

У той час, за словами Ольги Похиляк, яка до призначення на нинішню посаду працювала директором школи №8, цей навчальний заклад є одним із найстаріших у Тернополі. До того ж, він розташований аж у двох будівлях.

Так, в Управлінні кажуть, що тих коштів, які виділяють на школи, недостатньо на всі їхні потреби. Адже потрібно проводити ремонти, облаштовувати спортмайданчики. Якраз ті навчальні заклади, де це було найнеобхідніше, і є першими в рейтингу. Наступним питанням під час обговорення стало недостатнє забезпечення шкіл Тернополя засобами пожежної безпеки.

[embed]https://youtu.be/r4i4P5JSXF8[/embed]

Однак, стовідсоткової гарантії, що кошти на пожежну безпеку виділять немає, у той час, коли  на спортивні майданчики гроші все ж таки є. А безпека учнів так і не стала пріоритетом для Управління освіти і науки. Ще одним питанням, яке обговорили у прес-клубі стала економія коштів. До прикладу, тендер на облаштування спортмайданчику у школі №2 виграло підприємство, яке назвало ціну 1 млн 250 тис. грн. Коли ж активісти Центру «Дій» звернулися до однієї із київських компаній, то там за такі ж послуги назвали ціну на чверть мільйона меншу.

В результаті тривалої дискусії активісти Центру громадського контролю «ДІЙ» та Ольга Похиляк домовилися про подальшу співпрацю.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео