Віра Олександрович

Чи не планують тернополянам підсунути чергову «альтернативу»? (фото, відео)

Основне

Рівно 300 питань встигли розглянути на сесії Тернопільської міської ради сьогодні, 24 жовтня. Працювали депутати від 9.15 до 18.42.

І хоча ефективність роботи ради вранці дехто ставив під сумнів, обранці тернополян зуміли попрацювати, кілька разів сходити на перерву і навіть встигли вислухати думку громадських активістів. Нагадаємо, від ранку під міською радою було людно. Вулицю Листопадову поліцейські традиційно перекрили. Про це «Терен» писав ТУТ.

Пікет_ранок
Пікет_ранок

[embed]https://youtu.be/kHd6JLXGzRU[/embed]

Найбільша група тернополян прийшла на сесію, аби висловити свій протест проти будівництва котелень на альтернативному паливі, точніше – на торфі. Врешті саме вони покинули залу найшвидше і найменш задоволеними.

Люди
Люди

[embed]https://youtu.be/7DC0n1NOssM[/embed]

Експлуатувати котельні чи інші генеруючі потужності на альтернативних видах палива без наявності позитивних експертних висновків на території Тернополя - заборонили. Саме такий проект рішення на сесію подав міський голова Сергій Надал, і його врешті підтримали 31-м голосом «за». Втім, цьому сьогодні, 24 жовтня, передували пікет і виступи активістів.

[embed]https://youtu.be/TvbBOZGt_rU[/embed]

- Громадські слухання щодо заборони зведення у Тернополі котелень на торфі відбулися 24 вересня. За законом, їхній висновок має бути розглянутий на першій же сесії міської ради, але із невідомих нам причин цього не сталося, - каже тернополянка Юлія Мамчак. – Попри це рішення Громадських слухань, вони хочуть виставити якийсь свій проект. А в ньому немає жодного слова про торф, а лише про «альтернативні види палива».

Люди черговий раз наголошували на небезпеці впровадження скандального проекту на семи котельнях у різних мікрорайонах Тернополя.

[embed]https://youtu.be/_57EQsxaAUM[/embed]

При цьому активісти закликали депутатів добре думати, за що вони голосують. Адже у Збаражі, мовляв, люди вже задихаються від таких же торф’яних котелень. Причому там їх так само активно просував нардеп від ВО «Свободи» Михайло Головко.

[embed]https://youtu.be/bTy-oPXylgw[/embed]

Проте у міській раді врешті результат Громадських слухань від 24 вересня повністю проігнорували. Таку реакцію назвав логічною мер Сергій Надал. Адже, на його думку, йшлося лише про збори громади.

[embed]https://youtu.be/dDORAJtSn5g[/embed]

Зі слів очільника Тернополя, міська рада і депутати прийняли розумне рішення - заборонити працювати будь-яким котельням, які не є екологічно безпечними. Мовляв, стосується це не лише котелень на торфі. Така заява активістів обурила, адже вони вимагали ухвалення саме того варіанту рішення, який прийняла громада на слуханнях. Тобто ніхто вже не хотів слухати про якісь експертизи. Люди наполягали на категоричній забороні. І все!

Активісти у залі
Активісти у залі

До слова, під час дискусії не пройшла жодна правка до проекту запропонованого мером рішення, хоча їх просували кілька депутатів. А коли Андрій Шкула все ж запропонував ухвалити той проект рішення, який був запропонований громадськістю міста, мер відреагував так: “Ставлю на голосування. Прошу не підтримувати”. Тому врешті було лише 9 «за». Чим це обернеться незабаром і чи не було умислу в авторів «мерського» рішення – стане відомо незабаром. До того ж, активісти відмовлятися від своєї позиції не планують.

Активісти біля трибуни
Активісти біля трибуни

Окрім того, були люди, які виступають проти спорудження нової багатоповерхівки на вулиці Карпенка (масив «Дружба») і спорудження футбольної академії/готелю у парку «Національного Відродження». Про «Терен» розповість докладно – згодом.

оператори
оператори

Довідка. Міська рада торік анонсувала проект, за яким 7 міських комунальних котелень, що обслуговують більшу частину Тернополя, переведуть на тверде паливо, точніше - торф. Влада переконувала, що така альтернатива дозволить суттєво економити бюджетні кошти і звільнить Тернопіль від залежності щодо російського газу. Проте громада міста  із такими аргументами не згодна. Про суперечки «Терен» писав ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео