Електронне голосування на виборах президента: плюси та мінуси

26

Чи зможуть жителі Тернопільщини голосувати на виборах онлайн та чи буде такий спосіб ефективним.

Про це «Слову і Ділу» розповідав політолог Андрій Дуда, який зауважив, що до такого виду голосування потрібно ставитися диференційовано, бо воно має свої ризики.

Для початку, можна спробувати запровадити електронний підрахунок голосів, а для цього потрібні спеціальні сканери, що дозволяють швидше рахувати голоси. Особливо це буде актуально при великих списках.

Також, експерт вказує на те, що електронне голосування може добре послужити при виборах обласного рівня. Та все ж, вибори президента чи парламенту, мають велику небезпеку хакерських атак, що можуть зіпсувати результати. Крім того, Андрій Дуда наголосив, що паперова система голосування є менш вразливою до таких форм псування виборчого процесу.

Ще однією проблемою електронної системи голосування є неповне забезпечення таємниці голосування. Окрім того, ризиком є те, що під час такого голосування неможливо побачити, як людина здійснює свій вибір і чи не відбувається це під тиском.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео