Оксана Бучко

Епідемія грипу: чого чекати тернополянам вже з наступного місяця (інфографіка)

im-gripp

З початком осені і холодів тернополяни починають задумуватися про неприємні речі – як уберегтися від застуди та можливої епідемії грипу.

У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що останнього варто чекати вже з початку наступного місяця. Цієї осені епідемія грипу в Україні буде представлена трьома штамами: «Мічиган», «Сінгапур» і «Колорадо». Примітно, що з двома останніми видами мешканці Тернопільщини зіткнуться вперше. Однак не варто сильно перейматися, в країні будуть вакцини проти всіх трьох видів.

Найнебезпечнішим із цих трьох штамів є «Сінгапур», який загрожує епідемією в країні й може призвести до летальних випадків. Більш обережними варто бути людям похилого віку, дітям і вагітним. Перші ознаки захворювання: кашель і нежить з'являються вже через 12-48 годин. Окрім інших, типових для грипу симптомів, для «Сінгапуру» характерні біль у грудях, нудота, діарея, сльозотеча та світлобоязнь. Крім того, штам грипу «Сінгапур» загрожує і низкою ускладнень, таких як пневмонія, серозний менінгіт, енцефаліт, імунодефіцит, міокардит і навіть онкозахворювання.

Небезпечним є й інший штам грипу «Колорадо», але великої кількості летальних випадків не передбачається. Його симптоми проявляються через 24-48 годин. Це сухий кашель, ломота в тілі й важке виснаження.

Такі ж ознаки захворювання на грип штаму «Мічиган», але з ним тернополяни вже стикалися, й епідемії чекати не слід, як і великої кількості смертельних випадків. Щоправда не варто забувати про небезпечні ускладнення у вигляді енцефаліту, менінгіту та пневмонії.

Детальніше – на інфографіці «Слово і діло».

70374-2_uk_origin
70374-2_uk_origin

Вибір читачів за тиждень

Відео