Тернополянка, яка робить цукерки, не вважає себе солодкою жінкою (фото)
Торти і тістечка для тернополянки Аліни Ярмакової – це вже минуле або принаймні на рідкісні дні. Вона навчилася сама робити шоколад, цукерки та інші солодощі.
– Моя сім’я за здорову їжу, – розповідає Аліна. – Тому або торти з натуральних складників (моркви, буряка, вершків) або видумуємо щось інше, бо кожен день хочеться чогось солодкого, повідомляє Про.те.
– Що саме із солодкого робиш сама? Що найулюбленіше?
– Спершу таки були торти – для мами на день народження і коханому. Пізніше почала робити домашній шоколад. Знаю, що його найбільше підробляють, додаючи різні трансжири, а мій чоловік любитель солодкого. Підростала донечка і я розуміла, що дитина захоче того, що й інші діти їдять, тому навчилася робити мармелад. Ще пізніше – козинаки, бо дуже любимо горішки, соняшник та інші насіння. А за два роки – вже і цукерки з різними начинками, зефір, енергетичні батончики. На сьогодні улюблені для мене козинаки, шоколад з чорносливом та фінікові цукерки. Творити солодощі – це задоволення. Цікаво, який смак вийде, як відреагують ті, кого пригощаю.
– Виходить дешевше, ніж купити?– Все відносно, бо на великих кондитерських, на жаль, усе замінюють дешевими інгредієнтами. Можливо в магазині шоколад чи інші ласощі дешевші (точно не знаю, бо давно їх не купувала), але якщо купувати шоколад чи мармелад з натуральних елітних компонентів, то зробити власноруч в декілька разів дешевше.
– Чи легко робити цукерки?
– Над ними найважче працювати. Принаймні з двома дітками. Але воно того вартує. Я ще навчаюся, тому випробовую різні інгредієнти, придумую рецепти.
– Даруєш комусь свої солодощі? Що кажуть?
– Так, завжди хочу потішити рідних, друзів. Усім дуже подобається. Друзі навіть підштовхують, щоб починати продавати.
– Що порадиш тим, хто захоче робити солодощі вдома?– Вчитися, пробувати, не зупинятися навіть якщо щось не вийшло. Сьогодні є великі можливості в дистанційному навчанні, в замовленні продуктів в інтернеті. Нам набагато простіше, ніж було нашим батькам у виборі продуктів.
– Які продукти слід мати вдома, щоб робити солодощі, цукерки?
– Для шоколадних виробів потрібно всього лиш 3 основних інгредієнти: какао-терте (це не какао-порошок!), какао-масло (хоча можна і без нього обійтись), мед (використовую саме його, як замінник цукру).
– Що для тебе означають слова – солодка жінка? Як їх розумієш? Ти – солодка жінка?– Якась смішна фраза. Якщо пофантазувати, то це жінка з яскравими червоними губами, з красивою зачіскою, в руці на десертній тарілочці тримає цукерки. Такою я буваю рідко, бо на гарну зачіску часу нема, але солодке для чоловіка у холодильнику в окремому контейнері завжди тримаю.
– Як гадаєш, люди, які люблять солодке, якими є за характером. Чого вони у житті потребують?
– Ті, що мені зустрічались, часто не вживають спиртних напоїв, можливо тому завдяки солодощам «розслабляються». Вони багато чого встигають, завжди в русі, але їм потребують відпочинку, бо не витрачають час на «перекур».
ПЕРЕВІРЕНІ РЕЦЕПТИ ВІД АЛІНИ ЯРМАКОВОЇ
Мармелад ягідний натуральний
Складові:
цукор-пісок – 500 г + 50 г
Пюре вишні (або інше ягідне пюре) – 500г
пектин цитрусовий – 14 г
вода – 4 г
лимонна кислота – 4 г
Лимонну кислоту залийте водою. У 50 г цукру додайте пектин, добре перемішайте. Пюре в високому сотейнику доведіть до кипіння. Потроху висипайте в нього цукор з пектином і ретельно перемішайте. Проваріть 2-3 хвилини. Потім частинами (в 4-5 прийомів) додавайте решту цукру. Доведіть масу до кипіння і варіть на середньому вогні до 107 ̊ С – приблизно 20-30 хвилин. Зніміть з вогню, додайте лимонну кислоту, ретельно розмішайте і швидко вилийте в раму або форми. Оптимальна висота шару – 1,5 см.
Залиште мармелад до повного охолодження (можна на 10-12 годин). Потім поріжте його на шматочки, обсипте кожен шматочок цукром і залиште його вистоятися на решітці ще на 12 годин.
Чорнослив в шоколадіСкладові:
Какао-терте 60 г
Мед 40 г
Чорнослив в’ялений 100 г
Горіхи грецькі (за бажанням у кожний чорнослив)
Чорнослив напарити 3 хвилини у теплій, не гарячій воді. Розтопити какао-терте, вимішати з медом. Начинити чорнослив горішками, та вмокнути у какао масу. Виставити на пергамент до охолодження.