Орест Сарматський

Глобальне потепління може знищити 85% виноробних регіонів у світі (Агроновини)

0601 (Copy)

Глобальне потепління загрожує знищенню виноробних регіонів у світі. Так, як температура повітря на Землі підвищиться на 2 °С, це скоротить їхню кількість в половину, на 4 °С – на 85%.

Про це йдеться в дослідженні міжнародної групи вченних, опублікованому в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, інформує hromadske.ua. 

Науковці вивчили 11 сортів винограду і їхню здатність до адаптації: «каберне совіньйон», «шардоне», «мерло», «піно-нуар», «рислінг» й інші популярні різновиди.

Для кожного з сортів розробили модель, яка здатна передбачити, чи виноград зможе адаптуватися до різних сценаріїв кліматичних змін: потепління на 0,5, два і чотири °С. З’ясувалось, що при будь-якому з варіантів втрати сільського господарства будуть очевидними. Найбільше постраждають регіони з теплим кліматом: Італія, Іспанія та Австралія. 

Водночас науковці зазначають, що деяким сортам винограду, з якого вироблять вино, все ж вдасться адаптуватися до більш спекотного клімату.

0602 (Copy)
0602 (Copy)

Через потужні зливи у ЄС площі під озимою пшеницею зменшились

Після сильних осінніх дощів, які перешкоджали сівбі, та незначного скорочення площ сівби озимої пшениці в Європі трейдери повідомляє kurkul.com, очікували різкого зменшення врожаю пшениці у 2020 р. Проте незвично тепла зима сприятливо вплинула на посіви в окремих регіонах та навіть покращила їх стан, зазначають експерти електронної зернової біржі Grain Trade. 

Так за прогнозом аналітиків у Франції під час посіву пшениці йшли сильні зливи. Тому площі під культуру зменшились на 5,6% – до 4,7 млн га. Беручи до уваги поганий стан посівів прогнози на врожай пшениці для Франції невтішні.

Німеччина скоротить площі сівби пшениці на 7,1% – до 2,83 млн га, проте посіви знаходяться в доброму та дуже доброму стані, й приморозки майже не завдали збитків.

Найбільшу стурбованість викликає погане зимове закалювання пшениці, обумовлене теплою зимою, тому в разі різких морозів посіви можуть постраждати.

Польща збільшила площі сівби пшениці на 2-3%, в порівнянні з 2 млн га у 2019 р. Наразі посіви знаходяться в доброму стані, хоча пшениця подекуди демонструє надмірне зростання та схильність до хвороб через аномально високу температуру повітря. Значна зміна погодних умов у лютому може стати згубною для посівів.

Великобританія скоротить площі сівби озимої пшениці, в порівнянні з минулим роком, щонайменше на 20%, оскільки дощі змусили фермерів віддати перевагу сівбі ярих культур. Внаслідок цього врожай пшениці може зменшитися з 16,2 млн т у 2019 – до 10,6 млн т у 2020 р, що після виходу країни зі складу ЄС зробить її нетто-імпортером.

Тим часом на Одещині повним ходом йдуть весняно-польові роботи.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео