Віра Олександрович

Головне завдання для Тернополя – вижити у «червоній» зоні (фото)

Штаб1

Школи і дитячі садочки у Тернополі працюватимуть і надалі. Громадський транспорт їздитиме у режимі спецрейсів і перевозитиме лише працюючих.

Про це домовилися на засіданні міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 4 вересня. Традиційно там обговорили і епідемічну ситуацію в місті, але економічна доцільність і прохання підприємців та звичайних громадян, у тому числі – батьків школярів, «перемогли» при ухваленні остаточного рішення.

Штаб2
Штаб2

Нагадаємо, за рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) Тернопіль потрапив у «червону» зону із 7 вересня. Відтак у місті рекомендували посилити карантинні обмеження, у тому числі – щодо роботи транспорту і закладів освіти.

– Я хочу побачити, як поліція штрафуватиме дітей, які хочуть йти до школи, – емоційно зауважив міський голова Сергій Надал. – Ми рекомендуємо (а не змушуємо!) всім підприємцям також працювати, хто має таке бажання. Однак наголошую: все має бути із дотриманням санітарних вимог! Пам’ятайте: саме ви насамперед відповідальні за здоров’я своїх працівників і клієнтів. 

Тобто нікого у місті працювати не змушують, лише рекомендують не припиняти діяльність. Якщо підприємець, наприклад, вважає, що краще закритися, то - жодних проблем. Але всім, хто надалі працюватиме, наказали чітко дотримуватися всіх вимог МОЗу. За виявлені порушення – жорстко каратимуть, контроль відповідні служби повинні посилити. Стосується це і перевірок, які проводять фахівці Держпродспоживслужби.

Гавришків
Гавришків

– Якщо вони досі не зрозуміли, що вся відповідальність – на них, то будемо вдаватися до жорсткіших заходів контролю, - зауважує начальник міського відділу управління Держпродспоживслужби в області. – Просив би також освітян вплинути на батьків, аби вони не скупчувалися під школами, коли забирають своїх дітей.

До речі, формально на засіданні головував Владислав Стемковський – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, нині - начальник Штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Втім, вів засідання саме мер, який був із Ситуаційним центром на відеозв’язку через те, що нині – сам хворіє на коронавірус. 

Штаб3
Штаб3

Окрім того, у засіданні брали участь: Ольга Ярмоленко – заступник начальника з медичних питань відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення ТМР, секретар штабу; Володимир Паничев – заступник директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» в Тернопільській області; Василь Даньчак – начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення ТМР; Ольга Похиляк – начальник міського управління освіти і науки; Іван Гавришків – начальник Тернопільського міського управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в області. Що цікаво, традиційно присутніх на засіданнях Штабу правоохоронців представляли їхні заступники.

Печіль
Печіль

Юридичний бік проблеми, що виникла через внесення Тернополя у «червону» зону пояснив начальник міського Управління правового забезпечення Олександр Печіль.

– Конституційним судом 27 серпня прийнято рішення, що певні пункти Постанови Кабміну не відповідають Конституції України, тобто є неконституційними, – каже він. – Зокрема, ті, що порушують права і свободи громадян. Певні обмеження можна вводити лише Законом, ухвалою Верховної Ради України, причому – в умовах воєнного і надзвичайного стану. Нагадаю, рішення Конституційного Суду є обов’язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

Відтак у Тернополі школи і садочки не закриватимуть (про відповідальність, що лягатиме на керівників навчальних закладів поки що ніхто не говорив – прим.), а весь громадський транспорт їздитиме із табличками «спецрейс». Пасажирам треба лише мати із собою будь-який документ, що доводить – людина їде на роботу. При цьому норми перевезення і обмеження, що діяли раніше, – залишаються, підкреслив начальник Управління транспортних мереж та зв’язку Олег Вітрук.

Червона зона
Червона зона

До речі, поліцейські – єдині, хто відмовився підписувати рішення Штабу. Вони пояснили це тим, що така ухвала порушує кілька пунктів постанови Кабміну про зонування територій за умов поширення COVID-19.

Фото з відкритих джерел та із трансляції засідання штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео