Віра Олександрович

Громадський бюджет Тернополя: чим хваляться і про що мовчать у міській раді (фото)

Памятник

Звітувати про реалізацію проектів Громадського бюджету у Тернополі в 2018 році планує на наступний сесії Тернопільської міської ради начальник управління економіки, промисловості і праці міської ради Тетяна Корчак.

Вона уже подала відповідний проект рішення. Із ним можна ознайомитися на офіційному сайті мерії. Додамо, коли відбудеться перша сесія в цьому році, поки що не відомо, але рішення там повинні розглядати цікаві (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.)

Korchak
Korchak

У підсумковому Звіті чиновниці йдеться про стан реалізації проектів Громадського бюджету 2018. Звісно ж, вона згадала і про те, що Тернопіль - одне із семи міст, які виграли конкурс за підтримки USAID та «Інституту бюджету та соціально-економічного розвитку». Тож наше місто отримало безкоштовне програмне забезпечення для реалізації проекту.

До реалізації торік відібрали 18 проектів на загальну суму 9 млн 400 тис. грн, з яких: - 7 великих на суму - 6 млн 977 тис. 830 грн (74,2%); - 11 малих на суму – 2 млн 422 тис. 170 (25,8%).

Станом на 01.01.2019 р. вдалося реалізувати 17 проектів на суму 8 млн 284 тис. 931,99 грн. Причому не змогли довести до пуття 1 великий проект. Чому так сталося?

Отже, ВЕЛИКІ ПРОЕКТИ:

  1. «Допоможи народитися малюку здоровим». Кошти - 990 тис. грн, виділені КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня №2», використали на придбання УЗД апарату для спостереження за вагітними жінками. Апарат встановили у жіночій консультації на вул. Замковій.
  2. Кіномайстерня. Її облаштували за 998 815 грн у приміщенні ПК «Березіль», де провели поточний ремонт. Для створення кінопродукту придбали: камеру, графічний планшет, штативи, комп’ютер, монітор, квадрокоптер, сидіння, машини для обробки даних, апаратуру для запису, мікрофони, фотографічне обладнання, освітлювальну апаратуру, офісні і шкільні меблі.

Майданчик
Майданчик

  1. Центр молодіжного дозвілля. Його облаштували на базі Тернопільської школи №28. За 994 015 грн придбали обладнання та устаткування, провели капітальний ремонт приміщення.
  2. Оновлення глядацького залу Українського дому «Перемога». Кошти, а це - 1 млн грн витратили на купівлю і встановлення у глядацькому залі «Перемоги» 350 стільців і світлодіодного екрана.
  3. Мультиспортивний майданчик для дітей і молоді «Чемпіон». Новинка між будинками за адресою: вул. Лесі Українки, 33 і вул. Протасевича, 10А обійшлася у 970 110 грн.

Картинг
Картинг

  1. Розвиток і популяризація автоспорту, точніше його виду- картинг. Використали 995 тис. грн. Придбали 5 картингів і 15 шин.

Похвалилася Тетяна Корчак і МАЛИМИ ПРОЕКТАМИ:

  1. Осередок Олімпійської боротьби UWW (UnitedWorldWrestling). Капітальний ремонт приміщення для занять спортивною боротьбою обійшовся у 279 тис. грн.
  2. Реконструкція прибудинкової території «Панський дворик» (від старовинної назви бульвару Т. Шевченка). Формування зони функціонально зручного, затишного і безпечного подвір’я (вул. Камінна, 1 і 3, бульвар Шевченка, 2 і 4, вул. Словацького, 8 і 4) обійшлося у 262 570 грн.
  3. Міжнародний «Мистецький фестиваль «Ї»-2018». На просування і розвиток місцевої та загальноукраїнської культури та мистецтва витратили 290 502 грн. Гроші пішли на: поліграфічні послуги, розробку і друк збірки альманаху, рекламу, проїзд і проживання учасників фестивалю, оренду сценічного, музичного та світлодіодного обладнання.
  4. Інтерактивні навчальні карти: Історія становлення території України, Історія Тернопілля, Тернополя. Вдалося систематизувати факти, дати, імена і події на одній карті за 127 340 грн.

Для ОСББ
Для ОСББ

  1. Придбання спецобладнання для Ресурсного центру підтримки ОСББ із питань чистої енергії. За 198 900 грн купили: 13 одиниць спецобладнання для господарських потреб ОСББ, управителів житлового фонду і громадських будівель Тернополя, а саме: термогірометр Testo, лазерну рулетку, люксометр, ендоскоп, детектор прихованої проводки, мультиметр, тестер скла, шумомір, логер, тепловізор, газоаналізатор.
  2. «Контейнери для благодійності». Хотіли - 180 200 грн, але використали 120 688 грн на придбання і встановлення 7 контейнерів для вживаного одягу і систем відеонагляду, стелажів для зберігання речей.
  3. Автоматизована система оплати за відвідування атракціонів в Парках Тернополя. Для цього купили 3 термінали для прийому готівки, 1 ноутбук і програмне забезпечення. Пішло 295 тис. грн.

Тренажери
Тренажери

  1. Локація здорових людей. Відразу 7 спортивних тренажерів встановили у сквері Б. Лепкого. Витратили 145 592,9 грн.
  2. Ремонт і реконструкція комунального приміщення громадських організацій (вул. 15 Квітня, 3). У суму 225 100 грн обійшлася допомога громадським організаціям: БО ТБТ «Мережа», «Інваліди сильні духом» і «Луганська правозахисна група». У приміщенні провели перепланування, облаштували туалет і кімнату, замінили вікна, двері, покриття підлоги, водопровід та каналізацію, пофарбували стіни тощо.
  3. Ветерани – Патріотам. Проект реалізовували на базі школи №21. Аж 285 350 грн витратили на необхідне спорядження, проведення виїзних практичних занять.
  4. Встановлення вуличних спортивних тренажерів. Встановили 6 спортивних тренажерів поблизу будинку культури «Пронятин». Це обійшлося у 83 381 грн.

Памятник2
Памятник2

І все… Жодного слова у доповіді пані Корчак – про той великий проект, який реалізувати у 2018 р. не вдалося, хоча це суперечить формату використання грошей за програмою «Громадський бюджет». А йдеться про пам’ятник вчителю, що викликав спротив у значної частини тернополян ще на рівні ідеї. У міській раді стверджують, що 1 млн грн використали на те, що обіцяли, але… виконавці не встигли виконати замовлення. От і милуються тернополяни і гості міста досі лише частиною споруди – аркою на постаменті.

До речі, містом у листопаді-грудні 2018 р. ширилися чутки, що саме цей скандальний пам’ятник і спричинив звільнення «за власним бажанням» директора школи №3 Надії Будій. Адже розмістити спірний монумент повинні саме перед фасадом цього навчального закладу.

Фото автора і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео