На ринках Тернополя продають плоди тутового дерева (фотофакт)
На ринках Тернополя з’явилися в продажі плоди тутового дерева. Якщо думаєте, що йдеться про якусь екзотичну рослину, то мусимо вас розчарувати - більш звичною для нас його назвою є шовковиця, або ж – морва.
У неділю на продуктовому базарі на вулиці Шептицького за пів літра білої морви просили 20-25 гривень.
Ці солодкі плоди улюблені багатьма з дитинства, хоча й поступаються в популярності іншій садовині. А от у корисних властивостях – анітрохи!
У шовковиці міститься до 20% легкозасвоюваних цукрів, органічні кислоти, вітаміни, мінеральні солі. Крім вживання у свіжому вигляді, плоди використовують для приготування варення, компотів, соку, інших видів переробки. У сушеному вигляді їх вживають як лікувальний засіб при діабеті та інших захворюваннях.
У Центральній Азії плоди сушать і мелють на борошно для млинців, толокна, печуть коржики, що смаком нагадують цукати. На Кавказі з соку плодів варять напій бекмез. З соку також готують оцет, вино, сироп, женуть горілку. На Кавказі з шовковиці роблять лаваш або додають її до аличевого лавашу.
Фото авторки