Анастасія Кисіль

Інструкція «Як вберегти себе від травмпункту» від лікаря з Тернопільщини

IMG_3216

Зима, зазвичай, асоціюється з веселими іграми, снігом, ковзанкою та святами. Але є й ті, які пов’язують зиму з травмпунктом. Щоб вберегти себе від падінь, потрібно знати, що взувати та як поводитися на слизькій дорозі.

Лікар з Тернопільщини Іван Флисяк опублікував поради на офіційній сторінці Теребовлянської міської лікарні у Facebook.

1. Як це не банально, але основний засіб профілактики зимового травматизму - обережність. На вулиці потрібно контролювати кожен свій крок. Нерозчищені вулиці і накатані ожеледі доріжки краще обходити. Особливо обережним потрібно бути на вході до будинків, де викладена плитка, на зупинках громадського транспорту.

2. Взуття для зими найкраще підходять пласкі платформи з нековзкого матеріалу. Зменшити ковзання допоможуть спеціальні накладки на взуття або хоча б лейкопластир, наклеєний у ділянці п’ятки і носка. Головне правило: взуття повинно бути стійким.

IMG_3215
IMG_3215

3. Бажано не носити сумки з довгими ручками на плечі — вони переміщують центр тяжіння і тягнуть униз. Капюшони звужують поле зору і заважають правильно оцінити ситуацію на дорозі.

4. Якщо ви відчуваєте, що падіння не уникнути, постарайтеся присісти - так зменшується висота, з якої падаєте. У момент падіння необхідно постаратись згрупуватись - втягнути голову і притиснути лікті до тулуба. Якщо, послизнувшись, втрачаєте рівновагу, ні в якому разі не падайте на витягнуті руки. Падати обов’язково потрібно на бік, бо якщо людина падає на спину, то є загроза травмувати хребет і голову.

IMG_3212
IMG_3212

5. Якщо все таки падаєте на спину, то притисніть підборіддя до грудей, а руки розставте якомога ширше — це допоможе уникнути черепно-мозкової травми.

IMG_3213
IMG_3213

6. Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів.

IMG_3214
IMG_3214

7. Обходьте металеві кришки люків, як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.

8. Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та у ожеледицю. Пам'ятайте, що у ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях машини і падіння перед автомобілем, що рухається, призводить як мінімум до каліцтв, а можливо – і до загибелі.

Фото з допису та відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео