Віра Олександрович

Компроміс: у Тернопільському районі охоче захищали як українську мову, так і малу приватизацію (фото)

Депутати

У найвищому представницькому органі найбільшого в Україні району – Тернопільського – захищали українську мову, вимагали дозволити індивідуальне опалення і захищали «чесну та прозору приватизацію».

Натомість дати дозвіл підприємцю на розробку надр охочих було менше. Нагадаємо, 6-та сесія Тернопільської районної ради відбулася вчора, 30 червня. Депутати встигли розглянути 25 робочих і політичних питань.

Зокрема, 38 представників різних фракцій проголосували за прийняття звернення до Верховної Ради про ухвалення пакету законопроєктів щодо малої приватизації - №№4572, 4573, 4574 і 4575. На думку політиків, ці документи усувають штучні бюрократичні перешкоди і спрощують процедуру підготовки до приватизації об’єктів як державної, так і комунальної власності.

У тексті звернення, зокрема, йдеться (цитуємо): «…Ми, депутати Тернопільської районної ради, виступаємо за чесну та прозору приватизацію, що дозволить підняти з руїн покинуті підприємства, привести до ладу занедбане майно і довгобуди, запустити економіку, дати людям роботу і наповнити як державний бюджет, так і бюджети громад…».

Мовляв, усі 30 років Незалежності під виглядом захисту інтересів держави і недопущення приватизації здійснювався масштабний дерибан. Ціною такої політики став утрачений промисловий потенціал, занепад інфраструктури та, як наслідок, – втрата робочих місць і трудова міграція. При цьому депутати наголосили: усі 100% коштів від приватизації комунального майна, за загальним правилом, мають спрямовуватися до місцевих бюджетів.

«Водночас ми наполягаємо на тому, що Україна має зберегти контроль над підприємствами і активами, які мають стратегічний характер, належать до об’єктів критичної інфраструктури, оборони або мають важливе значення для народу України, - йдеться далі у зверненні. - Їхній статус і надалі має захищатися на рівні закону…».

Зауважимо, у міські раді таке ж звернення на захист малої приватизації прийняли ще 28 травня. Такий же текст рішення давно ухвалили в обласній раді.

Фактично скопіювали у райраді і звернення до Верховної Ради і Кабінету Міністрів щодо забезпечення права мешканців міст на підключення індивідуального опалення. Адже раніше такі ж вимоги виголосили у Тернопільській міській раді. Врешті «за» були 33 депутати.

У тексті цього звернення, зокрема, йдеться: «…громадяни України не можуть повністю реалізувати таке право через існуючі колізії в українському законодавстві, зокрема - вимоги щодо згоди 100% мешканців відповідного багатоквартирного будинку на від’єднання від системи централізованого опалення та гарячого водопостачання і перехід на систему індивідуального опалення…».

На думку політиків, використання систем індивідуального опалення дасть можливість кожній родині впливати на витрати домашнього господарства та сприятиме впровадженню енергоощадних технологій. Відповідно, треба внести зміни до Закону «Про житлово-комунальні послуги» і Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України «Про затвердження порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води».

До того ж, 37 депутатів проголосували за звернення щодо недопущення знищення української мови на телебаченні, в пресі, рекламі та політичній агітації.

У тексті цього звернення, зокрема, йшлося: «…ухвалення у 2019 році довгоочікуваного Закону про мову дозволило зупинити московську мовну експансію. Процес формування цілісного українського мовно-культурного простору має незаперечну суспільну підтримку і вирішальне значення для національної безпеки України. Проте тепер окремі представники «Слуги народу»… розгорнули наступ на українську мову, бо законопроєкти №№5554, 5554-1 зривають набуття чинності норми закону про українську мову демонстрування фільмів, нав’язуючи далі демонстрування російськомовних серіалів. Водночас, влада також намагається у винесений на друге читання законопроєкт №4107 запхати правки, якими українське телебачення взагалі виводиться з-під дії закону про мову…».

До речі, лише 29 депутатів того дня проголосували за те, щоб надати приватному підприємству «Краско» погодження на отримання спеціального дозволу на користування надрами ділянки піску Козівська-2 на території Козівської селищної територіальної громади.

Фото зі сторінки Тернопільська районна рада у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео