Оксана Бучко

Інколи сисадміни зупиняють «вибух бомби», розповідає тернополянин

37924142_573727363022820_7575937837556563968_n (Copy)

Спеціалісти, без яких не функціонував би правильно і на усю потужність жоден сервіс в мережі, сьогодні святкують професійний день. Йдеться про системних адміністраторів, які не тільки використовують продукти програмістів, але й повинні вміти їх створити. А ще на цих людях лежить відповідальність комунікації з працівниками компаній, адже зазвичай не можуть залишатись «фріками» за кадром на відміну від більшості програмістів.

Про особливості такої роботи розповів тернопільський системний адміністратор Павло Лящинський.

123 (Copy)
123 (Copy)

Ким Ви мріяли стати в дитинстві?

– Багато ким, але пам’ятаю дві основні професії. Коли всі хотіли стати космонавтами, я хотів бути священиком, і думав про це цілком серйозно. Але тепер розумію, що священик з мене був би, м’яко кажучи, не дуже, хоча храм відвідую регулярно. Потім, коли моя мама здобула другу спеціальність і стала вчителем історії, мене теж це зацікавило. Але з часом тяга  до цього зникла. І ось в старших класах я вирішив, що хочу мати справу з комп’ютерами.

Чому обрали цю професію?

– Професію обирав з огляду на перспективу майбутнього працевлаштування. Пам’ятаю цей час, коли всі здавали ЗНО, подавали документи у виші. Потім треба було сидіти цілими днями і моніторити рейтингові списки. Було важко. Тому хочу сказати велике дякую своїй мамі, яка в той час переживала за наш з братом успішний вступ більше, ніж ми самі.

Як реалізовуєтесь в даній сфері?

– В сфері ІТ реалізувався системним адміністратором, а за дипломом я інженер-системотехнік. Основні завдання полягають в підтримці працездатності сервера та його обслуговування. Крім того, займаюся обслуговуванням сайту, який розміщений на сервері.

Що називаєте своїми найбільшими досягненнями?

– Думаю, багато ще попереду. Але пишаюся тим, що закінчив університет з червоним дипломом, кілька разів їздив з братом на Всеукраїнські конкурси наукових робіт у Вінницю, де ми отримали дипломи за 2-ге місце, в Одесу на змагання «Roborace». У цьому велика заслуга мого брата Петра, який завжди допомагав мені з навчанням, коли я чогось не розумів. До речі, він працює веб-розробником.

Наскільки перспективна професія сисадміна в Україні? Які види діяльності можна обрати?

– Ця професія перспективна у всьому світі. Зараз на будь-якому підприємстві потрібна людина, яка щось розуміє в комп’ютерній техніці і мережах. Видів діяльності в ІТ дуже багато. Можна бути ким завгодно: програмістом, веб-дизайнером, тестувальником програмного забезпеченння, інженером з робототехніки, адміністратором комп’ютерних систем і мереж. І це ще не все. ІТ –  це та сфера, в якій дуже широкий спектр спеціальностей.

37835223_573727406356149_7725847589349752832_n (Copy)
37835223_573727406356149_7725847589349752832_n (Copy)

Які плани на майбутнє у професійній кар’єрі?

– Спочатку хочу вступити і, згодом, закінчити магістратуру по своїй спеціальності, щоб отримати весь торт, а не тільки його шматок у вигляді бакалаврату. Опісля планую і надалі розвиватись у сфері ІТ. А там буде видно, не хочу розкривати всі карти.

Що порадите тим, хто хоче обрати професію системного адміністратора?

– Вчіться в школі – особливо математику і фізику; займайтесь самоосвітою – різні курси і тренінги, навіть в YouTube, якщо це допомагає вам розвиватися в ІТ; будьте наполегливими та стресостійкими.

Що найскладніше в цій роботі?

– Бувають такі завдання, які потребують швидкої реакції. На мою думку, це найскладніше. Хоча в мене проблем з тим майже ніколи не було. Тут я більше маю на увазі відчуття, які ти отримуєш при виконанні такого завдання. Тобто розумієш, що його потрібно виконати якнайшвидше, і це все на тебе тисне, отримуєш стрес. Це, до якоїсь міри,  як в крутих фільмах про хакерів, які мають зупинити вибух бомби, і, при цьому, їм приставляють пістолет до голови. Але для тих, хто любить адреналін, я думаю, це буде навіть приємно. Якщо ти фанат своєї справи, то ти будеш отримувати задоволення від своєї роботи, незалежно від поставлених завдань.

Що обов’язково потрібно вміти?

– Обов’язково треба вміти включати комп’ютер і мати бажання вчитися. Всього іншого навчать у навчальному закладі. У мене під час навчання на 1-му курсі були такі одногрупники, які в тому всьому нічого не розуміли. Але на 4-му курсі вони досягли непоганих результатів у веб-дизайні, схемотехніці. Просто вони хотіли вчитися, та й викладачі на моєму факультеті – професіонали своєї справи.

Які переваги такої роботи?

– Основною перевагою, як на мене, є постійна потреба в розвитку, бо світ не стоїть на місці (згадайте про Tesla в космосі). Також в моїй роботі дуже великою перевагою є колектив, який просто шикарний.

Чи можна йти на це дівчатам?

– Скажу від себе і від всіх моїх хлопців-одногрупників: безумовно так. Із всієї моєї великої групи, там було всього лише 4 дівчини. Та й взагалі, мій ФКІТ ТНЕУ не дуже був переповнений дівчатами. Це, напевно, починаючи з 2016 року концентрація дівчат в нас на факультеті збільшилась, і ми хлопці, як істинні джентльмени, були цьому дуже раді. Дівчата, не бійтеся ІТ. Знаю дівчат, які досягли великого успіху у цій сфері.

Фото з архіву Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео