Віра Олександрович

На Тернопільщині вирішили терміново підтримати підприємців і чорнобильців

Депутати

Посилити соціальний захист ліквідаторів і постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи закликали Уряд депутати Тернопільської обласної ради.  

Зауважу, розглянути рішення «Про звернення депутатів до Кабінету Міністрів, Верховної Ради щодо вжиття заходів соціального захисту постраждалим громадянам внаслідок Чорнобильської катастрофи» відразу на початку першого засідання 2-ї сесії запропонувала депутатка від «Європейської Солідарності» Ірина Шумада. Своє прохання вона мотивувала тим, що ми якраз готуємося до відзначення 35-річчя з дня найбільшої техногенної катастрофи в історії людства.

Шумада
Шумада

У тексті звернення, зокрема, йдеться (цитуємо): «…Тільки в Тернопільській області на обліку перебувають 39 304 осіб, яким встановили статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Захист прав потерпілих від аварії на ЧАЕС – важлива складова здійснення своїх зобов’язань державою в частині забезпечення соціально-економічних прав в Україні осіб, що принесли своє здоров’я та життя в жертву заради спасіння мільйонів людей…».

Через це попросили урядовців: - збільшити видатки з державного бюджету на забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи 1-ї та 2-ї категорій санаторно-курортними путівками чи одержання за їх бажанням грошової компенсації в розмірі середньої вартості путівки в Україні. Станом на сьогодні держава фінансує путівки на рівні 65%. Недостатнім є розмір грошової допомоги для компенсації вартості путівок шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення і відпочинку за надання послуг, який у 2020 році для 1-ї категорії становить 7700 грн. Передбачити збільшення вартості путівок на санаторно-курортне лікування з 7700 грн до 12 300 грн; - забезпечити фінансування бюджетної програми КПКВК 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; - відновити бюджетну програму КПКВК 2301490 «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; - збільшити фінансування бюджетної програми «Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду» (КПКВК 2506080); - передбачити збільшення коштів на фактичне виконання судових рішень за бюджетною програмою КПКВК 3504040 «Заходи щодо виконання рішень суду, що гарантовані державою» та розробити прозорий порядок та відкритий реєстр виконання вищезазначених рішень судів про погашення заборгованості тощо.

Того ж дня депутати внесли зміни до обласної «Програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2021-2023 рр.». Це рішення прийняли з ініціативи голови облради Михайла Головка. Зокрема, політики передбачили часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків для суб’єктів малого і середнього підприємництва.

Нагадаємо, засідання 2-ї сесії Тернопільської обласної ради відбулося 17 березня. У порядок денний внесли 66. Перед розглядом пунктів, що стосувалися господарки, депутати розглянули політичні звернення.

Фото з сайту обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео