На даху колишньої швейної фабрики знайшли снаряди часів 2 Світової війни

news-fCBnWmbVy3

У Чорткові на території колишньої швейної фабрики, а саме: на даху будівлі виявлено снаряди часів другої світової війни.

Для знешкодження вибуховонебезпечних предметів зусиллями фахівців групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області прийнято відповідні міри по вилученню небезпечної знахідки.

Про це повідомляють у прес-службі Чортківської міської ради.

Напередодні, на засіданні постійно діючої місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міста Чорткова погоджено питання про виділення з міського матеріального резерву 45 літрів бензину марки А-92 та дизельного палива 85 літрів працівникам Аварійно-рятувального загону для проведення робіт по знешкодженню вибуховонебезпечних предметів. На об’єкті під час знешкодження снарядів був присутнім завідувач сектору з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Віталій Фик, начальник ДПРЧ-6 Управління ДСНС України у Тернопільській області майор служби цивільного захисту Микола Погорецький. Микола Романович наголосив, що при виявленні вибуховонебезпечних предметів слід чітко слідувати основним правилам, а саме: необхідно пам’ятати, що виявлені вибухонебезпечні предмети (ВНП), які тривалий час перебували в землі чи воді, являють собою ще більшу небезпеку. Від вологи при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки – пікрати (ззовні вони мають вигляд білих порошкоподібних наростів), що вибухають навіть від невеликого тертя, маленької іскри, незначного удару. Тому, якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет, - до нього не можна навіть торкатися – це дуже небезпечно. При виявленні ВНП забороняється перекладати чи перекочувати їх з одного місця на інше, нагрівати і ударяти, намагатися розряджати і розбирати, використовувати заряди для розведення вогню і освітлення. При виявленні ВНП необхідно : - за номером телефону " 101” повідомити оперативно-рятувальну службу району, міста; - повідомити органи місцевої влади, міліцію, дирекцію, підприємств, установ, організацій; - відгородити місце, де знаходяться ВНП нікого не допускати до цього місця, організувати біля нього постійне чергування до прибуття представників відповідних служб. Пам’ятати, що правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Ні в якому разі не намагайтеся робити самі, адже це може призвести до трагічних наслідків.

Вибір читачів за тиждень

Відео