На Тернопільщині зміняться правила видачі інсуліну хворим на діабет

photo_2021-09-30_12-56-22 (Copy)

З 1-го жовтня в Тернополі та області пацієнти з діабетом зможуть отримувати необхідний інсулін безкоштовно або з доплатою в будь-якій аптеці, яка працює за договором з Національною службою здоров'я. 

Про це сьогодні розповіли у Тернопільській облдержадміністрації директорка департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко та Надія Гулько, експерт департаменту охорони здоров’я ТОДА по ендокринології. 

На сьогодні в області нараховується 5192 пацієнти з діабетом, з них 349 – діти. 

Кожен з них є інсулінозалежним, і щоб спростити таким людям доступ до життєво необхідних ліків, Національна служба здоров’я України розробила нову систему видачі препарату. 

Щоб з 1 жовтня пацієнти з діабетом змогли отримувати інсулін, їм потрібно  звернутися до ендокринолога, який, в свою чергу, складе індивідуальний план лікування, внесе його в електронну систему охорони здоров’я та випише спеціальний електронний рецепт. 

Окрім цього, в індивідуальному плані лікування лікар-ендокринолог фіксує встановлений діагноз та призначення інсуліну із визначенням типу, виду та дозування.

Індивідуальний план лікування пацієнта складає виключно ендокринолог, який приймає амбулаторно.

У аптеці, яка має укладений договір з Національною службою здоров’я України, за програмою «Доступні ліки» пацієнт зможе отримати свою дозу інсуліну, надавши електронний рецепт або назвати його номер та код підтвердження.

Для зручності пацієнтів повторний рецепт зможе також виписати і сімейний лікар, що полегшує доступ хворих на діабет до необхідного лікування.

Фото Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео