Ростислав Фук

Нацбанк випустив монету з ескізом художника з Тернопільщини (фото)

Монету викарбували у двох варіантах – зі срібла і нейзильберу

Національний банк України випустив пам’ятну 5-гривневу монету до Дня захисту дітей з ескізом бережанського художника Олега Шупляка. Про це повідомили на сайті  Нацбанку.

Нагадаємо, повніше реалізувати художній задум автору допомагали київські скульптори Анатолій Дем’яненко і Володимир Атаманчук. Монету викарбували зі срібла (тираж 5 тисяч штук) і нейзильберу (75 тисяч штук).

Монета присвячена маленьким українцям, які несуть в собі животворне коріння віків і сучасності, місце і час народження яких на цій землі не випадкові. У маленьких долоньках наших дітей – наше завтра, а в наших руках – їхнє сьогодення, – йдеться в повідомленні.

На аверсі монети розміщено: вгорі малий Державний Герб України, ліворуч і праворуч від якого написи півколом – Україна. У центрі зображено наповнену народним колоритом картину Олега Шупляка «Колиска», на якій втілено один з найдорожчих архетипів українців – батьківська хата в оточенні мальв та рушника, яка є водночас колискою та гніздечком, що символізує продовження роду.

На реверсі монети зображено картину Олега Шупляка «Зв’язок»: на тлі стилізованого всесвіту – малюк-космонавт, який нерозривно пов’язаний пуповиною з матір’ю-Україною. Ліворуч півколом розміщено дзеркальний напис «Народжений в Україні».

Картини Олега Шупляка, які зобразили на монеті

Довідково

Олег Шупляк — заслужений художник України, переможець всеукраїнського конкурсу на кращий логотип святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, учасник багатьох всеукраїнських і міжнародних виставок. Його картини-двовзори експонували у Мадриді, Парижі, Барселоні, Лісабоні, Бангкоку, Будапешті, Познані, Нотінгемі та в інших містах. Митець намалював цикл сатиричних картин на тему російського вторгнення в Україну. У ці дні його роботи представлено на постійній виставці у берлінському «Музеї ілюзій». Новий мистецький проєкт Олега Шупляка у співпраці з Державним історико-архітектурним заповідником у Бережанах буде незабаром представлено у знаменитому місцевому замку Синявських.

Читайте також: Монету за ескізом художника з Тернопільщини визнали кращою у світі

Фото Національного банку України

Вибір читачів за тиждень

Відео