Орест Сарматський

Новий рекорд: в Україні відкрили найбільший у світі пам’ятник бджолі (Агроновини)

2501 (Copy)

Минулих вихідних під час традиційного “Свята меду” у Веселівській громаді (Запорізька область) було відкрито найбільший пам’ятник бджолі. Скульптура вже офіційно вважається рекордом України, проте організатори свята заявляють, що пам’ятник бджолі у Веселому є також найбільшим у світі.

- Представниками книги рекордів України, відбулася фіксація нового рекорду України, а саме: офіційне відкриття найбільшої у світі скульптури бджоли. Зафіксовано результати: довжина бджоли – 7,1 метри, висота – 2,0 метри, ширина – 3,2 метри, – повідомили у Веселівській селищній територіальній громаді.

Раніше найбільшим в Україні вважався пам’ятник бджолі, встановлений у селищі Маневичі (Волинська область). Висота цієї скульптури – 3,3 метра, довжина – 2,6 метра. Встановили її у 2018 році. Крім цього, пам’ятники медоносним комахам встановлені у Тернополі (висота 2,5 метра, встановлено у 2010 році), на Закарпатті та Івано-Франківщині.

Дерев’яний шоколад: в Ізраїлі вигадали, чим замінити солодощі

Тренд до здорового харчування та необхідність забезпечити продовольчу безпеку планети (нагодувати більш ніж 7 млрд. людей) стимулює харчову промисловість знаходити нові рішення. 

Саме тому протягом останніх років у світі з’явились сотні стартапів, які пропонують рослинні замінники продуктів тваринництва. З’являються також більш корисні замінники традиційних солодощів. Наприклад, ізраїльська компанія CarobWay пропонує шоколад з ріжкового дерева. Ці солодощі більш корисні, ніж звичайні шоколадки.

2502 (Copy)
2502 (Copy)

Ріжкове дерево – досить цікавий продукт. З допомогою його переробки можна виготовляти не лише штучний шоколад, а й хліб, макарони та ін.

- Ріжкове дерево ( Ceratonia siliqua L. ) – це дуже поживна культура, яка містить мінерали та поліфеноли. Структура цукру має низький глікемічний індекс (ГІ), що багато в чому залежить від харчового профілю самого рожкового дерева. У ньому також мало натрію і мало жиру. Ми називаємо цей продукт суперкультурою, тому що ми можемо використовувати 100 відсотків врожаю дерева, яке росте в Ізраїлі вже тисячі років, – розповідає Уді Алрой, генеральний директор та співзасновник компанії CarobWay.

Також стартап пропонує виготовляти корисні підсолоджувачі для напоїв та в майбутньому зайти на ринок штучного м’яса.

Ріжкове дерево досить легко вирощувати. Воно може витримувати температуру до 50 градусів, тому стає досить актуальним та конкурентоспроможним продуктом в умовах глобального потепління. Ріжкове дерево може вирощуватись на необроблених землях-включаючи пустелі-там, де жодні інші культури не можуть рости без значних, часто нестійких інвестицій.

- Ми потенційно можемо вирощувати дерево на посушливій землі, яка займає 46% поверхні планети,- заявляє пан Алрой.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео