Орест Сарматський

Новий туристичний кластер створили на Тернопільщині  (фоторепортаж)

Заставка01 (Copy)

У Бучачі відбулася подія, до якої група ентузіастів йшла не один рік. Йдеться про створення туристичного кластеру Бучаччини, який було презентовано у міській ратуші.

Ініціатор створення туристичного кластеру – громадська організація «Бучач-Тур», керівник якої – Світлана Борак.

фото01 (Copy)
фото01 (Copy)

– Коли виникла ідея створення туристичного кластеру, виходили з того, що туризм, у тому числі й у нашій бучацькій громаді - це не просто якась одна окрема галузь, а сфера, до якої причетні суміжні галузі економіко-соціального, історико-культурного, бізнесово-підприємницьких  та інших аспектів. І ось, наша мета – об’єднати усі ці складові задля того, аби привабити туристів у Бучач, околиці, інші куточки регіону. Головне, аби турист почував себе комфортно під час такої подорожі. Тому намагаємось чітко скоординувати дії кожного, хто входить у туристичний кластер –як окремі організації, так і конкретні особи, що відповідають за ту чи іншу туристичну локацію. Тобто, йдеться про створення сучасного туристичного продукту високої якості, безпечного, цікаво і доступного для туристів, – розповіла Світлана Борак.

Під час презентації туристичного кластеру присутні дізналися про нову айдентику Бучаччини. Мова – про символіку, певний віпзнаваний туристичний бренд краю. Також було показано, як діє новий сайт про туристичний потенціал Бучацького району. Йшлося і про паломницько-релігійний туризм, замки та фортифікаційні споруди краю, як туристичні локації.

Організатори розповіли і про спадщину славетного скульптора XVIII століття Іоанна Георга Пінзеля, нові туристичні продукти та майбутнє бучацького туризму.

Друга частина події відбулася в одному з найбільш творчих місць Бучача – у мистецькому просторі Арт-Двору.

Сама атмосфера цього середовища, як вже переконався багато хто,надихає на дію, на бажання творити та рухатися до нових ідей – від презентації до обміну досвідом, співпраці та комунікації, до створення та розвитку певної інфраструктури.

Упродовж кількох годин спікери ділились своїми напрацюваннями, пропозиціями та баченням майбутнього розвитку туризму на Бучаччині.  Головна ідея виступів учасників дискусії була у тому, що співпраця та підтримка - це і є фундамент для побудови туристичного кластеру.

Серед тем, про які йшлося під час обміну досвіду, кожна вартує на увагу. Наприклад, думками про стратегію розвитку туризму поділився експерт з туризму, координатор з розвитку мережі Greenways Ukraine Сергій Підмогильний.

фото02 (Copy)
фото02 (Copy)

– За останні пів року було зроблено колосальну роботу – насамперед об'єдналися представники місцевого бізнесу з активними громадянами та організаціями, яким небайдужа доля Бучаччини і це круто, що навіть великий бізнес повірив і підтримує туристичний розвиток. У кластері створено тематичні туристичні продукти, основою для яких є природна спадщина, насамперед, національний парк «Дністровський каньйон», замки та фортифікація Бучацького району, релігійні та паломницькі об'єкти - Бучацький монастир отців василіян, Язловецький монастир та печерна церква в Рукомиш. У цьому переліку і культурно-мистецькі події та спадщина відомих особистостей краю, передусім, скульптора Пінзеля та уродженця міста, лауреата Нобелівської премії з літератури Шмуеля Агнона, – розповів експерт з туризму, координатор з розвитку мережі Greenways Ukraine Сергій Підмогильний. 

А про відродження туристичних Заліщик розповіла міський голова Алла Квач.

Також йшлося і про туризм у Скала-Подільській громаді, гастротуризм у Швейкові, що у Монастириському районі.

фото03 (Copy)
фото03 (Copy)

З інформацією про розвиток локальних туристичних організацій на Тернопіллі виступив начальник управління туризму облдержадміністрації Ростислав Яцків. Свої міркування щодо цієї теми висловили голова Бучацької РДА Олена Кравчук, голова райради Віталій Фреяк, міський голова Бучача Йосиф Мосціпан.

фото04 (Copy)
фото04 (Copy)

В онлай-режимі виступила і програмний директор Літературного центру імені Агнона, Мар’яна Максим’як. Тема її розповіді – «Спільна спадщина: перспективи міжнародного туризму для Бучаччини». Досить емоційно прозвучали виступи про туристичний досвід Теребовлі  директора туристично-інформаційного центру Степана Зелінського та Алли Соколовської із громадської організації – про «Кластер туризму «мальовнича Бережанщина».

Про навігацію, знакування, маркування туристичних шляхів розповів експерт Олександр Бурсанов.

Цього ж дня учасники презентації туристичного кластеру Бучаччини здійснили екскурсії містом, побували у Рукомиші, де є скельний монастир, цілюще джерело та зберігається одна із відомих робіт Пінзеля – скульптура святого Онуфрія.

Організатори кластеру кажуть, що його розвиток вбачають у співпраці з сусідніми громадами та Івано-Франківщиною, передусім, у просуванні туристичних можливостей Дністровського каньйону.

Передбачається, що наступними кроками Бучацького туристичного кластеру стануть створення міської навігації та мережі туристичних шляхів, подальша інтеграція турбізнесу, розширення асортименту послуг і товарів для туристів, а ще – активне просування регіональних туристичних продуктів.

IMG_1711 (Copy)
IMG_1711 (Copy)

_ORL0105 (Copy)
_ORL0105 (Copy)

_ORL0186 (Copy)
_ORL0186 (Copy)

DSC03613 (Copy)
DSC03613 (Copy)

_ORL0222 (Copy)
_ORL0222 (Copy)

_ORL0234 (Copy)
_ORL0234 (Copy)

IMG_1723 (Copy)
IMG_1723 (Copy)

_ORL0345 (Copy)
_ORL0345 (Copy)

_ORL0352 (Copy)
_ORL0352 (Copy)

IMG_1743 (Copy)
IMG_1743 (Copy)

IMG_1745 (Copy)
IMG_1745 (Copy)

Фото автора та Сергія Підмогильного

Вибір читачів за тиждень

Відео