Одна нагорода, штрафні хвилини, скандал з росіянами та дискредитація збірної України: як для тернополян завершився чемпіонат світу з біатлону

1041

Чемпіонат світу з біатлону 2020 завершився у неділю, 23 лютого. Збірна України, у складі якої були й тернополяни (Настя Меркушина, Олена Підгрушна, Дмитро Підручний), виборола лише одну звитягу - «бронзу» жіночої естафети.

Хоча шансів, насправді, було значно більше. Однак, не так склалося, як гадалося.

Результати тернополян цьогоріч лише такі:

- змішана класична естафета: Настя Меркушина, Дмитро Підручний - 5-ті;

- спринт: Олена Підгрушна - 4-а, Дмитро Підручний - 10-й;

- гонка переслідування: Олена Підгрушна - 13-а, Дмитро Підручний - 27-й;

- мас-старт: Дмитро Підручний - 23-й, Олена Підгрушна - 24-а;

- естафета: Дмитро Підручний - 12-й, Олена Підгрушна та Настя Меркушина - треті;

- одиничний супермікст: Дмитро Підручний та Настя Меркушина - десяті;

- індивідуальна гонка: Настя Меркушина - 11-а.

Чи то фатум, чи неуважність спортсменів, однак тернополяни навіть умудрилися отримати по кілька штрафних хвилин. Як результат - замість гіпотетичного подіуму лише третій десяток.

Не обійшлося і без проблем зі здоров'ям. Так, через болі у спиті Дмитро Підручний, який став чемпіоном світу у гонці переслідування 2019-року, пропустив кілька стартів.

Який чемпіонат світу без скандалів. Цьогоріч їх аж три з половиною. Точніше - один великий у три етапи. І все - через збірну Росії.

Почалося з обшуків італійською поліцією в Олександра Логінова та тренерського штабу. Усе - через анонімне повідомлення про наявність допінгу. До слова, у 2013-му Логінова вже дискваліфіковували на два роки за вживання заборонених препаратів. Чи таки що знайшли цього разу - не відомо, однак скандальний біатлоніст відмовився від участі у мас-старті.

До речі, саме через відмову росіянина кваліфікувався українець Артем Прима.

Продовженням шквальної дискусії стала заява російських тренерів. Останні стверджували, що «анонімка», через яку власне і провели обшук, - справа рук української команди. Аби спростувати твердження в Антхольц-Антерсельву терміново прилетів президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак.

Кілька останніх днів на чемпіонаті світу таки було спокійно. Однак уже після завершення дві заяви як від російської, так і від української сторін сколихнули мережу та й власне - біатлонний світ.

Перші, тобто росіяни, заявили, що готові подати до суду на організаторів чемпіонату світу. Мовляв, обшуки, втрачений змагальний настрій та звинувачення у використанні допінгу - їх провина. У світовій спілці таку заяву колег поки не прокоментували.

А от українських вболівальників обурила заява Володимира Бринзака. Президент ФБУ вчора під час брифінгу висловив «співчуття» російській збірній, ствердивши: «Олександр Логінов нам не чужий». Можливо, Бринзак хотів підкреслити, що Логінов від минулого року - чоловік відомої біатлоністки, нашої землячки (тернополянки) Марії Кручової. До слова, пара вже виховує дитину. Проте реакція українських вболівальників далеко не така, на яку очікувалося.

Чим завершиться скандал поки не відомо. Попереду у нас ще три етапі Кубка світу, чемпіонат Європи та етап Кубка IBU. Біатлонної насолоди вистачить аж до кінця березня 2020.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео